Newsroom

Newsroom

Ακριβή η Ελλάδα στις αποστολές γραμμάτων εσωτερικού,σύμφωνα με την Deutsche Post

Τα ΕΛΤΑ και γενικότερα οι ελληνικές ταχυδρομικές εταιρείες είναι ακριβές στις επιστολές αλληλογραφίας στο εσωτερικό και φθηνές για το εξωτερικό.…

elta 0

Τα ΕΛΤΑ και γενικότερα οι ελληνικές ταχυδρομικές εταιρείες είναι ακριβές στις επιστολές αλληλογραφίας στο εσωτερικό και φθηνές για το εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Post, η τιμή αποστολής απλής επιστολής πρώτης προτεραιότητας 20 γραμμαρίων στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Αντίθετα, η τιμή της αντίστοιχης υπηρεσίας προς το εξωτερικό είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ταχυδρομικό τέλος στις επιστολές εσωτερικού ανέρχεται, κατά μέσον όρο, στο 0,62 ευρώ, έναντι 0,59 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με διαφορά, η αποστολή γράμματος κοστίζει «χρυσάφι» σε Νορβηγία, Δανία, Ελβετία και Φινλανδία, ενώ αντίθετα οι πιο φθηνές χώρες είναι η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ρουμανία. Ασφαλώς και οι διαφοροποιήσεις των τιμών έχουν να κάνουν με το κατά πόσο είναι εκτεταμένο το ταχυδρομικό δίκτυο, αλλά και με την επιμέρους γεωγραφία κάθε χώρας (ορεινοί όγκοι, πεδιάδες κ.ά.).

Οσον αφορά το ταχυδρομικό τέλος επιστολής στο εξωτερικό, η Ελλάδα είναι μια αρκετά φθηνή αγορά, δεδομένου ότι το κόστος ανέρχεται στο 0,78 ευρώ, έναντι 0,96 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Οι πιο ακριβές αγορές είναι η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Πολωνία. Αντίθετα, η αποστολή γράμματος στο εξωτερικό είναι φθηνή σε Μάλτα, Ρουμανία, Κύπρο και Αυστρία.

Ψαλίδι στα ΕΛΤΑ

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Φώτη Φωτεινού στην Ελευθεροτυπία,ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σε εγχώριο επίπεδο οι κυριότερες εξελίξεις έχουν να κάνουν με το πλάνο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ και το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησής τους. Η αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει: τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μεγάλου αριθμού καταστημάτων, τη μείωση των δαπανών λειτουργίας, με τη μορφή περικοπών στους μισθούς και κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων και το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Κωστή Μελαχροινό, από τις αρχές Δεκεμβρίου διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας συνολικά 50 καταστημάτων, τα οποία παραμένουν ανοικτά για 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το απόγευμα.

Η επιχείρηση αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει και την αντικατάσταση 80 ταχυδρομικών καταστημάτων, σε όλη τη χώρα, με πρακτορεία. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δικτύου καταστημάτων, τα ΕΛΤΑ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται και με τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, που έγιναν μετά τη συμφωνία εργαζομένων και διοίκησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18 μηνών.

Η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί στο διάστημα αυτό υπολογίζεται σε 45 εκατ., εκ των οποίων τα 20 εκατ. θα προέλθουν από τις μειώσεις στους μισθούς και τα υπόλοιπα 25 εκατ. από άλλες δράσεις αναδιοργάνωσης που υλοποιεί η διοίκηση.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…