Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

vouli olomeleia 0

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση

«Μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίστηκε, για πρώτη φορά, ένα αξιοκρατικό σύστημα», ανέφερε στην παρέμβασή της απόψε στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά εισήχθη αξιοκρατικό σύστημα και για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εισήχθη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, για πρώτη φορά υπάρχουν ψηφιακά οργανογράμματα θέσεων, υπάρχει αξιολόγηση, όχι τιμωρητική που οδηγούσε σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις, ενώ μετά από 10 χρόνια έγιναν, για πρώτη φορά αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο».

Η απογραφή

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι μέχρι το 2014, καταγράφονταν, ως μετακλητοί, μόνο οι θέσεις των γραμματέων των υπουργείων, δεν υπήρχε απογραφή για τους υπόλοιπους μετακλητούς. «Για λόγους πλήρους διαφάνειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην απογραφή που τηρείται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά το 2015, έβαλε όλους τους μετακλητούς που ήταν παντού. Γι’ αυτό εμφανιζόταν αύξηση των μετακλητών, παντού και όχι γιατί αυξήθηκαν οι μετακλητοί», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Εγώ ως υπουργός είχα 12 μετακλητούς στο γραφείο μου και ο κ. Μητσοτάκης άφησε 53 μετακλητούς. Τώρα όμως υπάρχει πλήρης διαφάνεια και καταγραφή».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υπογράμμισε ότι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιλέγει η κυβέρνηση να εισάγει μεταβατική διάταξη για τον ορισμό του επικεφαλής. «Αν η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχουν σκιές πίσω από αυτή την Αρχή Διαφάνειας, ας κάνει εξ αρχής τον διορισμό και να έχει επικεφαλής με αυξημένη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Όπως πάντως υπενθύμισε ο υπουργός Επικρατείας, ο επικεφαλής δεν θα είναι με διορισμό από τον πρωθυπουργό αλλά την απόφαση θα λάβει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας για τη Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι «υπάρχει θεσμικό θέμα, διότι δεν μπορεί να ψηφίζεται μια τροπολογία για μια Αρχή για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τα θέματα Ανταγωνισμού και να εισάγει αναδρομικώς κωλύματα». Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία «διότι υπάρχει ωμή παραβίαση στη θεσμική λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα με αναδρομικότητα».

Για το Ελληνικό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε ότι, μετά τις εκλογές, ήρθε αλλαγή όρων δόμησης ενώ υπάρχει και αντιδεοντολογική σύγκρουση συμφερόντων με υφυπουργό που είναι πρώην σύμβουλος της Lamda Developement.

Κουτσούμπας: Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη, αλλά η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

koutsoumpas 0

Κουτσούμπας: Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη, αλλά η διέξοδος βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

«Ο ανταγωνισμός, οι πολυεθνικές οδηγούν εκεί και το ξέρει πολύ καλά η κ. Φον ντερ…

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα: Κανένας σεβασμός στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

AP23302283789661

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Ράφα: Κανένας σεβασμός στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με μαρτυρίες από Παλαιστινίους αλλά και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου,…

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

reuma

Σοβαρή καταγγελία τουριστών στην Κέρκυρα: 9χρονος χτυπήθηκε από ρεύμα από κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών

Το παιδί ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο