Αισιοδοξία για συμφωνία – Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις με θετικά μηνύματα από Βρυξέλλες και Αθήνα. Το Brussels Group συνεδρίασε ανά θεματική ενότητα με κυβερνητικές…

o brussels group facebook 938x535 1

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις με θετικά μηνύματα από Βρυξέλλες και Αθήνα. Το Brussels Group συνεδρίασε ανά θεματική ενότητα με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν δύσκολα θέματα, όπως ο ΦΠΑ, αλλά και ζητήματα που ουσιαστικά έχουν κλείσει, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα κλειστά επαγγέλματα.

Η Αθήνα εξακολουθεί να ζητά τριπλό συντελεστή με τους εταίρους, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμένουν στο ζευγάρι 13% – 23%, που φαντάζει απαγορευτικό για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό, ενώ κρίσιμο θεωρείται το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν, πως εν πολλoίς αν κλείσει αυτό το θέμα θα μπορούν να «κλειδώσουν» και οι συντελεστές του ΦΠΑ.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με πηγές χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στο Brussels Group της Τετάρτης οι εταίροι επανέφεραν στο τραπέζι θέματα τα οποία ήταν «ξεχασμένα», όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων. Ωστόσο, «ελάχιστα» είναι τα στοιχεία που απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα», φέρεται να δήλωνε την Παρασκευή αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Η λύση της πολιτικής απεμπλοκής προχωρά από τον πρωθυπουργό μετά την ωριαία τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση δεν μπήκαν μόνο τα αγκάθια της διαβούλευσης, αλλά και συνολικά το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει να κάνει με την χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό που δήλωνε είναι πως ουσιαστικά εκεί που σταματούν τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνει η πολιτική, με πληροφορίες να μην αποκλείουν ο πρωθυπουργός να έχει νέα τηλεδιάσκεψη, τις επόμενες ημέρες. Δεδομένες θεωρούνται οι τηλεφωνικές επαφές που θα έχει σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων.

Είναι σαφές πως στα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη δοθεί πολιτικές κατευθύνσεις, προκειμένου να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις.

Τι αναφέρει άρθρο του  Economist

Πιθανότερη έκβαση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και πιστωτών εκτιμά σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος ο Economist.
 
Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, οι πιστωτές της χώρας και η νέα ελληνική κυβέρνηση έχουν ανταλλάξει απειλές, επισημαίνει το άρθρο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. Κάποιου είδους λύση πρέπει να βρεθεί τον Ιούνιο και μάλιστα στις αρχές, παρά στο τέλος του μήνα.
 
Καθώς όμως ο χρόνος περνά και τα χρήματα εξαντλούνται, η περισυλλογή που επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές φαίνεται πιθανό να οδηγήσει σε μια συμφωνία.
 
Αν και οι ευρύτεροι κίνδυνοι από ένα ενδεχόμενο Grexit φαίνονται λιγότερο σοβαροί σε σχέση με το 2012, όταν υπήρχαν ανάλογοι φόβοι, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου τραυματικού γεγονότος είναι ανυπολόγιστος.
 
Ακόμα και εάν μπορούν να επουλωθούν τα βραχυπρόθεσμα τραύματα (μέσω της αναισθητικής επίδρασης των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης), κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη νομισματική ένωση μακροπρόθεσμα, επισημαίνει ο Economist, καθώς εφεξής, η Ευρωζώνη θα θεωρούνταν ένα ακόμα ένα μεταβατικό σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
 
Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν να χάσουν πολλά και να κερδίσουν λίγα από μια ρήξη, μια συμφωνία συνεχίζει να εμφανίζεται ως η πιθανότερη έκβαση παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις.
 
Μια συμφωνία δεν θα αποδεσμεύσει άμεσα νέα κεφάλαια, καθώς οι εκταμιεύσεις απαιτούν την έγκριση των κοινοβουλίων πιστωτριών χωρών όπως η Γερμανία. Θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να βοηθήσει να ξεπεραστεί η άμεση κρίση ρευστότητας αυξάνοντας προσωρινά το ποσό των βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που μπορεί να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση.
 
Αυτό, πάντως, απλά θα ανοίξει το δρόμο για το επόμενο επεισόδιο του δράματος: την διαπραγμάτευση μια εντελώς νέας συμφωνίας στήριξης, καταλήγει το περιοδικό.
 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…