Newsroom

Newsroom

Αξιολόγηση και χρέος με φόντο την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να προκύψει «λευκός καπνός» από το σημερινό Eurogroup. Η πλάστιγγα ανάμεσα σε αξιολόγηση – ανοικτά ζητήματα από τη μία και χρέος – πρωτογενή πλεονάσματα από την άλλη, κλείνει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Σαπέν, προς την επικράτηση του τελευταίου ως κυρίαρχου θέματος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τα εργασιακά παραμένουν το μεγαλύτερο αγκάθι για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Οι εμμονές του ΔΝΤ για άνοιγμα του ορίου των ομαδικών απολύσεων, σε συνδυασμό με το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν βάλει στον «πάγο» τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα στα εργασιακά μπορεί να κλείσει μόνο με πολιτική συμφωνία, αφού αποτελεί αμιγώς πολιτικό θέμα που δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Κυβερνητικός στόχος είναι η άμβλυνση των σημείων σύγκρουσης έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική κινητοποίηση. Αν αυτό γίνει πράξη, τότε θα επέλθει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με το σχηματισμό Staff Level Agreement. Ως εκ τούτου, θα προγραμματιστεί

έκτακτο Eurogroup

πριν το τέλος του έτους

που θα κλείσει και τυπικά τη β’ αξιολόγηση.

Εξάλλου παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup, ούτε τα διεθνή ΜΜΕ δεν αναμένουν κάποια σημαντική απόφαση. Μιλώντας στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποκλείεται οι υπουργοί της Ευρωζώνης να συνεδριάσουν εκ νέου πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μπορεί οι περαιτέρω συζητήσεις να αναβληθούν για τον Ιανουάριο.

Σχετικά με το χρέος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα δεδομένα περιπλέχθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου. Το Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%) για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο (2019 και 2020), ζητώντας νέες περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. Τα μέτρα αυτά κοστολογούνται σε 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ, και χαρακτηρίζονται αναγκαία από το ΔΝΤ για να πιάσει η Ελλάδα αυτούς τους υψηλούς στόχους.

Η κυβέρνηση μοιάζει ανυποχώρητη σε αυτό το ζήτημα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση υιοθέτησης νέων μέτρων πέρα από όσα έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2015. Επίσης, επιδιώκει μία λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος, σηματοδοτώντας επί της ουσίας το πρώτο βήμα για να συμπεριληφθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Αντικρουόμενες απόψεις για την έκβαση του Eurogroup

Διάσταση απόψεων εντοπίζεται ανάμεσα σε Σαπέν και Ντάισελμπλουμ, καθόσον ο πρώτος θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο για συμφωνία στα βραθυπρόθεσμα μέτρα, ενώ ο δεύτερος εκτιμά ότι δεν θα προκύψει «κάποια μεγάλη» συμφωνία.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και στο δημοσιονομικό, διαβεβαιώνοντας ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι σε σχέση με το χρέος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει «κάποια μεγάλη» συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup.

Στο μεταξύ η χθεσινή βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα ενδέχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον “όπλο” για την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, καθώς η ανησυχία στην Ευρώπη για την άνοδο του λαϊκισμού είναι διάχυτη, και κανείς δεν θα ήθελε να υπάρξει μία άσχημη εξέλιξη και στην Ελλάδα, που θα άνοιγε ακόμα ένα “μέτωπο” σε μία ήδη δύσκολη στιγμή και εν όψει ενός απρόβλεπτου 2017, με σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Γερμανία και (όπως φαίνεται) Ιταλία.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…