Αιφνιδιαστικές επισκέψεις Μπλίνκεν σε Κύπρο και Ιράκ – Τι συζήτησε με τους ηγέτες των χωρών

Με εμφανή σημάδια ανησυχίας για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα και μια πιθανή γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές συναντήσεις σε Κύπρο και Ιράκ.

AP 21019736911974

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προσγειωθεί στη Λάρνακα. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, «μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας».

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη και στο Ιράκ συνεχίζοντας τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Μπλίνκεν μετέβη στη Βαγδάτη το βράδυ της Κυριακής (5/11), όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντανί για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε στη λύση των ολιγόωρων “ανθρωπιστικών παύσεων” για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απομάκρυνση ξένων πολιτών.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολιάζοντας σχετικά δήλωσε πως “οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες”. “Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας”, πρόσθεσε.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…