Newsroom

Newsroom

Aγρια Δύση στο κέντρο της Αθήνας, βίντεο απο καταδίωξη μεταναστών

Θέατρο ξενοφοβίας και ρατσιστικού μίσους έγινε χθες η περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, με αφορμή τρισάγιο στη μνήμη του…

Θέατρο ξενοφοβίας και ρατσιστικού μίσους έγινε χθες η περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, με αφορμή τρισάγιο στη μνήμη του 44χρονου. Η στυγερή δολοφονία έδωσε την αφορμή σε ομάδες ακροδεξιών να εξαπολύσουν άγριες επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών.
Εκτός ορίων οδηγείται η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας από το εκρηκτικό κοκτέιλ ρατσιστικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η αποτρόπαια δολοφονία του ανύποπτου 44χρονου οικογενειάρχη δίνει την αφορμή σε ομάδες ακροδεξιών να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας, την ίδια ώρα που ένας διαδηλωτής νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από ΜΑΤ.
Χθες η οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου, εκεί που δολοφονήθηκε ο 44χρονος Μανώλης Καντάρης τα ξημερώματα της Τρίτης, μετατράπηκε σε πεδίο ακραίας πόλωσης, ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Εκατοντάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και από διάφορες συνοικίες της Αθήνας έφτασαν το απόγευμα στη συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, για να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη του άτυχου άνδρα που δέχθηκε τα φονικά χτυπήματα, λίγη ώρα πριν μεταφέρει την έγκυο γυναίκα του στο μαιευτήριο.

Η ανησυχία ότι η τελετή θα μετατραπεί σε εκδήλωση επίδειξης ακροδεξιάς δύναμης επιβεβαιώθηκε.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δρόμοι του κέντρου έγιναν θέατρο ρατσιστικού μίσους, με τους ακροδεξιούς να καταδιώκουν μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.

Λίγη ώρα μετά το τρισάγιο και αφού το πλήθος έψαλε αρκετές φορές τον Εθνικό Υμνο, άρχισε χωρίς δεύτερη σκέψη να επαναλαμβάνει τα ρατσιστικά συνθήματα που φώναζαν δεκάδες μέλη της «Χρυσής Αυγής», τα οποία είχαν παρεισφρήσει στην εκδήλωση μνήμης. Αρκετοί νεαροί με ντουντούκες στο χέρι προσπαθούσαν να μεταφέρουν το κλίμα πόλωσης στο πλήθος.

Στον ίδιο ρυθμό, πραγματοποιήθηκε και η πορεία, η οποία ξεκίνησε από τη Γ΄Σεπτεμβρίου, διέσχισε την Ομόνοια για να καταλήξει στην πλατεία Κοτζιά, έξω από το δημαρχείο Αθηναίων.

Τους προειδοποιούσαν
Σε πολλά σημεία, έγιναν δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών που έτυχε να περνούν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που περαστικοί προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τους αλλοδαπούς να φύγουν από το…πεδίο βολής των ακροδεξιών. Μάλιστα έξω από το δημαρχείο πετάχθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, τον οποίο οι αστυνομικοί έσβησαν αμέσως χωρίς να σημειωθούν ζημιές.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, στη βίλα «Αμαλία», που τελεί υπό κατάληψη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο επιτέθηκαν στους καταληψίες του κτιρίου με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές 48 ακροδεξιών.

Τραυματισμοί

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν, τραυματισμένους από μαχαίρια και ξύλα, πέντε αλλοδαπούς και δυο Ελληνες, από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν ερευνώνται από την αστυνομία, αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι συνδέονται με τα επεισόδια. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ διακομίστηκαν χθες το βράδυ για 15 τραυματίες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιωνόταν από την αστυνομία. Μεταξύ αυτών και Ελληνας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αναρχικούς και μετανάστες στην Πλ. Βικτωρίας επειδή φορούσε καπέλο με την ελληνική σημαία.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ο πολίτης ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά
Αυτή η κατάσταση έχει πολλά… αβγά φιδιών! Υπάρχει μια λογική συμψηφιστικής βίας. Εχουν βάλει στη μέση μια πολιτεία η οποία δεν μπορεί να κάνει τίποτα και τους πολίτες ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, που, όμως, δεν ξέρουν τι τους έρχεται και από πού?

Ο πολίτης που πιστεύει ότι απειλείται η ζωή του χειροκροτεί και βλέπει ως σωτήρες του τους ανθρώπους με τα κράνη.

Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα: δεν μπορεί η αστυνομία, δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια αυτοί που εμφανίζονται στα μάτια των πολιτών ότι μπορούν, πυροδοτούν την κατάσταση.

Ολα αυτά τα βλέπαμε, τα λέγαμε, αλλά πολλοί δεν πίστευαν ότι θα έρθουν.

Ακόμα και τα καλύτερα μέτρα του κόσμου αυτήν τη στιγμή να παρθούν, δεν θα βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν δεν αποσαφηνιστεί ότι η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν όρια, αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά κακή. Το σύστημα πολιτικών και διανοουμένων έχει πια τελειώσει. Δεν μπορεί να κάνει το ελάχιστο πια!

Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κ. Παπαϊωάννου

«Προστάτης» το ρατσιστικό περιθώριο
Παρακολουθούμε ένα φαινόμενο νομοτελειακό. Αυτή η περιοχή του κέντρου έγινε αποθήκη ανθρώπων, πεδίο εκμετάλλευσης, ανομίας και παραβατικότητας. Η απουσία κράτους είναι εμφανής όχι μόνο στην ελλιπή αστυνόμευση αλλά και στην ανυπαρξία δομών πρόνοιας. Εχουμε λοιπόν συνθήκες που ευνοούν την αύξηση της παραβατικότητας και της βαριάς εγκληματικότητας από την πλευρά μεταναστών αλλά και Ελλήνων. Επιπλέον, το κράτος έχει εκχωρήσει ζωτικό χώρο σε ομάδες του ρατσιστικού περιθωρίου, που από δυνάμεις βίας και εγκληματικότητας επιδιώκουν να αναγορευτούν σε δήθεν προστάτες της ασφάλειας. Τέλος, σοβαρότατος παράγοντας είναι η ατιμωρησία που καλύπτει την αστυνομική αυθαιρεσία και τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ θυλάκων της ΕΛΑΣ και ρατσιστικών ομάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε ομάδα θρηνεί τον δικό της νεκρό σαν να μην είναι αυτές οι απώλειες οι όψεις του ίδιου φαινομένου.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Φωτογραφία: Ακροδεξιοί καταδιώκουν μετανάστη που προσπαθεί να ξεφύγει. Ενας από τους διώκτες του κρατάει στο χέρι αιχμηρό αντικείμενο
http://www.ethnos.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο