ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

Αυτοί πήγαν το Predator στη Μαδαγασκάρη

Στα έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Σμυρλή, γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, διακρίνεται η εταιρεία Signum Intelligence Ltd με διεύθυνση Deebridge House, 25-27 Lower Bridge Street, Chester.

code 820275 1920 1

Το Documento ερεύνησε την άγνωστη βρετανική εταιρεία που εμφανίζεται στα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία δόθηκε η άδεια εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη. Στα έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Σμυρλή, γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, διακρίνεται η εταιρεία Signum Intelligence Ltd με διεύθυνση Deebridge House, 25-27 Lower Bridge Street, Chester.

Από την έρευνα προέκυψε ότι πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Oliver Rolf George Bocking, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την Intellexa και τη Μαδαγασκάρη. Ο ίδιος βέβαια για άγνωστο λόγο βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Το έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Παύλος Πολάκης δείχνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει γράψει, ηθελημένα ή άθελα, λάθος την έδρα της εταιρείας, αφού σύμφωνα με το βρετανικό ΓΕΜΗ αυτή είναι στην 2 Hilliards Court, Chester, Business Park Chester. Από την έρευνα ακόμη προέκυψε ότι ως ιδιοκτήτης δεν «πλασάρεται» μόνο ο Bocking αλλά και ένας Jamie Mayall, στο προφίλ του οποίου στο LinkedIn γράφει πως είναι ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας.

predator 1

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη Signum Intelligence

Η Signum Intelligence Ltd (προηγούμενος τίτλος Caenis Consulting Limited) καταχωρήθηκε στα μητρώα στις 18.1.2017 και το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται περίπου στο 1,2 εκατ. στερλίνες, αν και η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό κεφάλαιο μόλις 1 στερλίνα, ενώ ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της ο τζίρος της ήταν ελάχιστος. Το 2019 όμως τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία φτάνουν στις 472.686 στερλίνες. Ποσό το οποίο το 2020 σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας τις 873.389 στερλίνες και το 2021 πέφτει στις 655.618.

Εκ πρώτης όψεως η εταιρεία είναι ιδιοκτησίας της –γερμανικής υπηκοότητας– Alexandra Boecking και της –βρετανικής υπηκοότητας– Anna Louise Boecking. Τα δύο αυτά άτομα εναλλάχθηκαν στη διοίκηση της εταιρείας το καλοκαίρι του 2019, με την Anna Louise Boecking να είναι δηλωμένη ως διευθύντρια. Ο Bocking, που είναι πίσω από τη Signum INT, όπως ο ίδιος γράφει στο LinkedIn του αλλά και παραδέχτηκε στο Documento, έχει δεχτεί κυρώσεις για άγνωστο λόγο από το Foreign Office (αναφορά περίπτωσης INV4165231) με ημερομηνία έναρξης 26.5.2017 έως 25.5.2025. Ο ίδιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Iris Technology Ltd (ίδρυση 10.7.2019) με διεύθυνση έδρας Lynwood, Rowton Lane, Chester, διευθύντρια της οποίας είναι η Anna Louise Boecking. Στη διεύθυνση εδρεύει η Signum Intelligence Ltd μαζί με τις Teratech Ltd (28.1.2019) και Base It Support Ltd (24.9.2015), της οποίας οποία ιδιοκτήτρια είναι πάλι η Anna Louise Boecking. Οι τζίροι βάσει των δημοσιευμένων ισολογισμών των τριών εταιρειών είναι αμελητέοι και μετριούνται σε μερικές χιλιάδες στερλίνες.

Ο Oliver Bocking πέρα από ιδιοκτήτης της Signum Intelligence

Από την έρευνα προέκυψε ότι πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Oliver Rolf George Bocking, ο οποίος όμως μιλώντας στο Documento αρνήθηκε την παραμικρή σχέση με την Intellexa και τη Μαδαγασκάρη

φαίνεται ότι είναι ο τεχνικός διευθυντής της Protomed Ltd, ενώ έχει και μετοχές στην DNA-Tracker. Στο παρελθόν μάλιστα ο επιχειρηματίας είχε απασχοληθεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ακόμη οκτώ εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην ανάπτυξη λογισμικών στον τομέα της φαρμακευτικής. Επίσης, ο ίδιος έχει εξειδικευμένες δεξιότητες πληροφορικής (Python JavaScript, Software Development κ.ά). Από την άλλη, η Alexandra Boecking, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της XING, απασχολείται στον τομέα των πωλήσεων και της εταιρικής ανάπτυξης. Οσο για την Anna Louise Boecking, δεν υπάρχει καμία απολύτως καταχώρηση πέραν των σχετικών στο εμπορικό μητρώο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και ένας «αόρατος» ιδιοκτήτης;

Οπως υπογραμμίστηκε παραπάνω, η έδρα που είναι δηλωμένη στο έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι διαφορετική από την πραγματική, όμως από την έρευνα εντοπίστηκε ότι υπάρχει μία καταχώρηση στην ψηφιακή βάση δεδομένων της ΜΚΟ Made in Britain, με τη διεύθυνση Deebridge House, 25/27 Lowerbridge Street, Chester. Μάλιστα εκεί υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που παραπέμπει στον ιστότοπο της Signum (signumint.com). Το σάιτ βέβαια έχει «πέσει», αν και στην πηγή ανοιχτής πρόσβασης web.archive.org υπάρχει στιγμιότυπο οθόνης από τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Η ημερομηνία ενδεχομένως να μην είναι καθόλου τυχαία, αφού η έρευνα των «New York Times» που αποκάλυψε την ύπαρξη άδειας εξαγωγής στη Μαδαγασκάρη είχε ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2022. Από το printscreen λοιπόν φαίνεται ότι το σάιτ ήταν λιτό και η περιγραφή της εταιρείας έγραφε: «Η Signum Intelligence είναι ένας κορυφαίος πάροχος λύσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της ασφάλειας, των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών», ενώ τόνιζε εμφατικά: «Ολες οι εργασίες μας είναι εμπιστευτικές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα για να συζητήσουμε τις απαιτήσεις σας».

Η εταιρεία είχε συμμετάσχει με περίπτερο (Stand C41) το 2022 στην ετήσια έκθεση Security and Policing που διοργανώνεται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπου εμφανιζόταν ως εξειδικευμένη στην εύρεση σημάτων τηλεπικοινωνιών και γεωεντοπισμού, ενώ πρόσφερε «τακτικές και στρατηγικές λύσεις στην αγορά των πληροφοριών και του στρατού». Επιπλέον, σε τεύχος του περιοδικού του βρετανικού επιμελητηρίου (5/2022) στο Αμπου Ντάμπι εμφανίζεται ως διευθυντής ο Jamie Mayall, ενώ στην εταιρική παρουσίαση αναφέρεται πως η εταιρεία είναι διεθνής πάροχος προϊόντων και λύσεων σε κυβερνητικές αρχές που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου. «Η ομάδα των τεχνικών μας προετοιμάζει προσεκτικά επιχειρησιακά έτοιμα προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τις απαιτήσεις σε πραγματικές συνθήκες» λέει ο Mayall, ο οποίος γράφει στο LinkedIn ότι είναι ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Signum.

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…