Newsroom

Newsroom

Αυτή είναι η καλύτερη σαλάτα του κόσμου και είναι… ελληνική – Το top 5 του Taste Atlas

Μάλιστα στην πρώτη πεντάδα υπάρχει ακόμα μια ελληνική

salata

Την τιμητική της είχε η χώρα μας στη λίστα που δημοσιεύθηκε απ’ τον Taste Atlas, η οποία παρουσιάζει τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, με την πρώτη και την τέταρτη θέση να την κερδίζουν δυο δικές μας.

Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή φιγουράρει ο ντάκος με τον Taste Atlas να αναφέρει «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πιτσιλιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος). Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο».

Δεν σταματάμε εκεί όμως, καθώς δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ το top 5 η χωριάτικη. Πιο συγκεκριμένα η κλασσική μας σαλάτα κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση, ενώ για αυτήν λέγεται «Ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν το τυρί φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς.

Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Είναι καλύτερο να το ετοιμάζετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές πρέπει να είναι της ποικιλίας Καλαμάτας.

Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει σε πολλά ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες».

salates

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV