Αυτή δεν είναι μία καλή κυβέρνηση

Ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε την τιμή να βρίσκεται στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, κατάφερε να είναι και ο τρίτος που εξελέγη.

kyvernisi nd

Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρει μαζί της και μια ευθύνη. Τουλάχιστον, στο καλύτερο σενάριο, να πηγαίνει πιο… διαβασμένος στις τηλεοπτικές εκπομπές, στο χειρότερο σενάριο, να μην ακολουθεί προσωπική πολιτική τακτική. 

Σήμερα, ο ναύαρχος στο πρωινό του ΣΚΑΪ είπε πως “αυτή, όπως την βλέπει, είναι μια καλή κυβέρνηση”. Ερωτώμενος από τον παρουσιαστή “αν άκουσε καλά”, ο ναύαρχος επέμεινε πως ναι, είναι μια καλή κυβέρνηση και μάλιστα, ότι ο ορίζοντας του Αλέξη Τσίπρα για την διαδικασία της ανασυγκρότησης, πρέπει να είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, όχι οι ευρωεκλογές, που θα γίνουν σε ένα χρόνο από τώρα.

Όμως, αυτή δεν είναι μια καλή κυβέρνηση. Και επειδή δεν είναι η πρώτη της τετραετία, μπορούμε με βεβαιότητα να ξέρουμε ποια πολιτική φιλοδοξεί να συνεχίσει: διάλυση του ΕΣΥ, της Παιδείας, της Οικονομίας, της Εργασίας, του Κοινωνικού Κράτους. Ιδιωτικοποίηση του νερού. Φτωχοποίηση, εξαθλίωση και θατσερικές πολιτικές.

Θα μιλήσω λίγο και για τη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, που ξεκίνησε με το νομοσχέδιο Τσιάρα και την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ κατά των αμβλώσεων. Τώρα, με το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής (;) και Οικογένειας, πρώτα οι γυναίκες, πάνω στα σώματά τους περιμένουμε να δούμε τι θα πει πραγματικά “ορμπανισμός”. Έγινε στις ΗΠΑ, έγινε στην Μάλτα, έγινε στην Πολωνια. Δεν θα είναι καν κάτι καινούριο. 

Αλλά ας επιτρέψουμε στην δήλωση του ναυάρχου Αποστολάκη. Είναι καλή μία κυβέρνηση με υπουργό Επικρατείας τον ακροδεξιό Μάκη Βορίδη; Υπουργό Εργασίας τον Άδωνι Γεωργιάδη; Υπουργό Υγείας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη; Με συμμετοχή μόνο 15 γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα; Και με το συγκεκριμένο, απολύτως αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως όχι, αυτή δεν είναι μια καλή κυβέρνηση, αυτή είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

Αλλά ας πούμε δύο λόγια και για το πλάνο “ανασυγκρότησης του κόμματος”, το χρονικό όριο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το πλάνο που περιλαμβάνει τον ναύαρχο Αποστολάκη στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και ένα πλάνο που στις εκλογές ηττήθηκε.

Η διαδικασία ανασυγκρότησης ενός Αριστερού κόμματος γίνεται με δύο τρόπους: εσωτερικές διαδικασίες και κοινωνικές διαδικασίες -μαζί, παράλληλα. Και για αυτό φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε έκτακτο συνέδριο.

 

Εξάλλου, σαν τρίτος παράγοντας, μπαίνει αυτήν την στιγμή κι ο παράγοντας της ήττας: η ήττα είναι πράγμα που ξεκαθαρίζει οποιοδήποτε κομματικό τοπίο. Δείχνει ποια άτομα θα μείνουν και ποια θα φύγουν. Και, κυρίως, γιατί θα φύγουν και γιατί θα μείνουν.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναλάβει μια ιστορική ευθύνη αυτήν την στιγμή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, αφού είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην ΕΕ. Οι “τρικλοποδιές” που καλείται να ξεπεράσει, μπαίνουν από τη νέα πολιτική πραγματικότητα της ακραίας ανόδου της ακροεξιάς πανευρωπαϊκά και εν οίκω. Δε χρειάζονται περισσότερες.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…