Αφιερωμένο στους νέους το μήνυμα του Γκουτιέρες για το 2020

Στους νέους του κόσμου απευθύνεται το φετινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από τους οποίους ζητάει να "συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά και να ασκούν πίεση", να "στοχεύουν ψηλά" και να "ξεπερνούν τα σύνορα".

NewsRoom 31/12/2019 | 21:39

Στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες σημειώνει ότι "μπαίνουμε στο 2020 με αβεβαιότητα και ανασφάλεια παντού γύρω μας, με διαρκείς ανισότητες και αυξανόμενο μίσος, με έναν αντιμαχόμενο  κόσμο και έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται". Επισημαίνει δε, ότι "δεν έχουμε το περιθώριο να είμαστε η γενιά που αδιαφορεί ενώ ο πλανήτης καίγεται".

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα, σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, και αυτό είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι από τη δράση για το κλίμα έως την ισότητα των φύλων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκονται στην πρώτη  γραμμή  και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Προσθέτει, ότι εμπνέεται από το πάθος και την αποφασιστικότητά των νέων, που δικαίως διεκδικούν ένα ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Όσο για τα Ηνωμένα Έθνη "στέκονται στο πλευρό των νέων και ανήκουν σε αυτούς".

Το 2020 θα γιορτασθεί η 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, όπου ξεκινάει μια Δεκαετία Δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, "το σχέδιό μας για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση", εξηγεί ο κ. Γκουτέρες. Και σε αυτήν την προσπάθεια ο κόσμος χρειάζεται τους νέους, καταλήγει.