Αβραμόπουλος: Το 70% των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση

Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλο, τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό.

NewsRoom 13/04/2016 | 20:55

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και ότι το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Τόνισε ξανά ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Πρόσθεσε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις, για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη τη μεταξύ τους συνεργασία.

«Η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική», τονίζοντας όμως πως «αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Αντίθετα, πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλα τα θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες, οι κανόνες δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη», είπε ο Επίτροπος.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη - Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή» εκτιμώντας ότι «όσο οι άνθρωποι έχουν λόγους να διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη». 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.