Newsroom

Newsroom

93 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016 εν ώρα εργασίας

Συνολικά 93 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016 παγκοσμίως κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών καθηκόντων τους, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

586780971dc524c3428b4592

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (30) και ακολουθούν οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (28) και της Λατινικής Αμερικής (24). Οκτώ δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Αφρική και 3 στην Ευρώπη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΔ που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει 600.000 μέλη σε 140 χώρες.

Ανά χώρα, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο Ιράκ (15), το Αφγανιστάν (14), το Μεξικό (11), την Υεμένη (8), τη Γουατεμέλα (6), τη Συρία (6), την Ινδία και το Πακιστάν (5).

Μολονότι οι αριθμοί σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένοι κατά 20, η ΔΟΔ προειδοποιεί ότι “οι εντεινόμενες απειλές, ο εκφοβισμός, η αυτολογοκρισία, μαρτυρούν ότι οι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο”. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Βέλγος δημοσιογράφος Φιλίπ Λερούτ, τόνισε εξάλλου ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα.

Μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν σκότωσαν επτά δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης που επέβαιναν σε ένα μίνι-βαν του αφγανικού τηλεοπτικού καναλιού Tolo TV.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…