7 ημέρες παλαιστινιακού κινηματογράφου – Iστορίες καθημερινής ζωής, αντοχής και ελπίδας

Σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη, το Athens Palestine Film Festival, σε συνεργασία με τη New Star, στο STUDIO new star art cinema, παρουσιάζει έναν παλαιστινιακό κινηματογράφο μιας εβδομάδας από τις 17 έως τις 24 Δεκεμβρίου με τίτλο Palestine Lives.

ημέρες παλαιστινιακού κινηματογράφου

Τα κυριότερα σημεία της εκδήλωσης

Επτά ημέρες προβολών παλαιστινιακών ταινιών: Ελάτε μαζί μας κάθε βράδυ καθώς εξερευνούμε την πλούσια ταπετσαρία των παλαιστινιακών ιστοριών μέσα από προσεκτικά επιμελημένες ταινίες. Από τους αγώνες της καθημερινής ζωής μέχρι τις ιστορίες αντοχής και ελπίδας. Το πρόγραμμα υπόσχεται ένα ποικίλο φάσμα προοπτικών, ρίχνοντας φως σε διάφορες πτυχές της παλαιστινιακής ζωής και πολιτισμού.

Εστιασμένες συζητήσεις και διδασκαλίες (teach-ins)

Μετά από κάθε ταινία, συμμετάσχετε σε οξυδερκείς συζητήσεις και ενημερωτικές διδασκαλίες. Εξερευνήστε τις αποχρώσεις των θεμάτων που παρουσιάζονται, προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση της παλαιστινιακής αφήγησης.

Προβολές

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12 – 3000 NIGHTS Χαιρετίζει το φεστιβάλ ο πρέσβης της Παλαιστίνης κ.Yussef Dorkhom, Στη μνήμη του ποιητή Ρεφαάτ Αλαρίρ που σκοτώθηκε στη Γάζα στις 8/12, ο
ποιητής Μπάμπης Ζαφειράτος διαβάζει ποιήματά του «Η Ξυπόλητη Κραυγή της
Παλαιστίνης»
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12 – THE PRESENT (SHORT) – GAZA FIXER
ΤΡΙΤΗ 19/12 – GAZA ONLINE (SHORT) – ONE MORE JUMP
ΠΕΜΠΤΗ 21/12 – HANTUSH – A – FAIRYTALE (SHORT) – GHOST HUNTING
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/12 – GAZA
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12 – IN VITRO (SHORT) – STITCHING PALESTINE
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/12 – OPEN BETHLEHEM + PALESTINIAN XMAS EVE

Θεματικές Ενότητες

ΗΜΕΡΑ 1Η 17/12: Φυλακισμένοι: Μητέρες και γιοι
ΗΜΕΡΑ 2Η 18/12 : Πρόσβαση, κινητικότητα και επιβίωση
ΗΜΕΡΑ 3Η 19/12: Πρόσφυγες: Το ζήτημα του προσφυγικου
ΗΜΕΡΑ 4Η 21/12: Αόρατη Παλαιστίνη: Οι κρυφές πραγματικότητες
ΗΜΕΡΑ 5Η 22/12: Η δική μας Γάζα
ΗΜΕΡΑ 6Η 23/12: Η μνήμη και οι αγώνες των γενεών
ΗΜΕΡΑ 7Η 24/12 : Είναι θρησκευτικός πόλεμος;

Special Eve Christmas: Στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων), ελάτε μαζί μας για μια ειδική προβολή μιας ταινίας από τη Βηθλεέμ. Μετά την προβολή, βυθιστείτε στη ζεστασιά μιας παλαιστινιακής συγκέντρωσης την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ως κοινότητα για να ενισχύσουμε τις φωνές και τις ιστορίες της Παλαιστίνης μέσα από το ισχυρό μέσο της ταινίας.

παλαιστινη

3000 Νύχτες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:MAI MASRI
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:103min

H Layal, μια νεαρή Παλαιστίνια δασκάλα συλλαμβάνεται αφού κατηγορήθηκε ψευδώς και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση. Μεταφέρεται σε μια ισραηλινή γυναικεία φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου συναντά έναν τρομακτικό κόσμο στον οποίο οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι φυλακίζονται μαζί με Ισραηλινούς εγκληματίες. Όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, ο διευθυντής της φυλακής την πιέζει να αποβάλει το μωρό και να κατασκοπεύσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ωστόσο, ανθεκτική και ακόμα δεμένη με αλυσίδες, φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι.

Μέσα από τον αγώνα της να μεγαλώσει τον γιο της πίσω από τα κάγκελα, και τη σχέση της με τους άλλους κρατούμενους, καταφέρνει να βρει μια αίσθηση ελπίδας και ένα νόημα στη ζωή της. Οι συνθήκες στις φυλακές χειροτερεύουν και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφασίζουν να απεργήσουν. Ο διευθυντής της φυλακής την προειδοποιεί να μην συμμετάσχει στην εξέγερση και απειλεί να πάρει τον γιο της μακριά. Σε μια στιγμή αλήθειας, η Layal αναγκάζεται να κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

The Present

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Farah Nabulsi
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 24min

Στην επέτειο του γάμου του, ο Γιουσέφ και η μικρή του κόρη ξεκινούν από τη Δυτική Όχθη για να αγοράσουν ένα δώρο. Ανάμεσα σε στρατιώτες, διαχωρισμένους δρόμους και σημεία ελέγχου, πόσο εύκολο θα ήταν να πάτε για ψώνια;

Gaza Fixer

Al Jazeera English
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50min

Ο Raed Athamneh είναι έξι φορές επιζών του πολέμου, οικογενειάρχης και έμπιστος ανταποκριτής για τους ξένους ρεπόρτερ που καλύπτουν τη Γάζα. Καθώς κάνει ξεναγήσεις σε δημοσιογράφους, είναι αυτός που μιλάει πραγματικά με τους ανθρώπους και μεταφράζει την ιστορία της μοίρας τους στους ξένους που με ανυπομονησία αποτυπώνουν, γράφουν, κινηματογραφούν, την τραγωδία που έχει γίνει η Γάζα.

Gaza Online

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mohamed Jabaly
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22min

Σε μια περίοδο πέντε ετών, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Mohamed Jabaly που ζει στο

βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως το μόνο μέσο να επικοινωνεί μαζί τους, κάτι που είναι όμως δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της κατάστασης στη Γάζα.

One More Jump

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Manu Gerosa
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1:23

Ο πόνος και η απογοήτευση των νεαρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρουσιάζονται μέσα από το πρίσμα μιας ομάδας παρκούρ.

Hantush-a-fairytale

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alexia Tsouni
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7min

Όταν ισραηλινές μπουλντόζες έφτασαν στο χωριό των Βεδουίνων της για να γκρεμίσουν το σπίτι της, η 14χρονη πρόσφυγας από την Παλαιστίνη Σάλχα καλεί το ιπτάμενο αρνί της την Χαντούς να την πάει κάπου μακριά…

Ghost Hunting

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Raed Andoni
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1:34

Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ένα ισραηλινό κέντρο κράτησης συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν την εμπειρία τους σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν.

Gaza

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Garry Keane, Andrew McConnell
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92min

Σε αυτή τη συγκινητική ταινία, ξεδιπλώνεται ένα όμορφο πορτρέτο καθημερινών πολιτών της Γάζας, που ζουν τις ζωές πέρα από τα ερείπια της αιώνιας σύγκρουσης. Ελεύθεροι από το κλισέ του ρεπορτάζ ειδήσεων, αποκαλύπτουμε έναν τόπο ομορφιάς μέσα στην καταστροφή, μέσα από τις ζωές των εξαιρετικών ανθρώπων του. Η ταινία μας επικεντρώνεται σε δύο έφηβους από τα αντίθετα άκρα του κοινωνικού χάσματος της Γάζας, τον Κάρμα και τον Αχμέντ. Στο αυτοσχέδιο σπίτι του Αχμέτ ζει η μεγαλύτερη οικογένεια της Γάζας με 14 γιους, 22 κόρες, έναν πατέρα και τρεις συζύγους. Λιγότερο από 10 μίλια μακριά, το πολυτελές διαμέρισμα της Κάρμα, μαζί με τη φιλελεύθερη μητέρα του, τον παραδοσιακό πατέρα και τις τρεις αδερφές της λένε μια διαφορετική ιστορία.

In Vitro

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Søren Lind Larissa Sansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 28min

Ένας απόκοσμος μηρυκασμός για τη μνήμη, την ιστορία, τον τόπο και την ταυτότητα που διαδραματίζεται στη Βηθλεέμ δεκαετίες μετά από μια οικολογική καταστροφή.

Stitching Palestine

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Carol Mansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1:17

Δώδεκα γυναίκες, δώδεκα ζωές και ιστορίες από την Παλαιστίνη, σε μια χώρα που η θέση της ήταν σταθερή στον χάρτη του κόσμου, αλλά τώρα είναι κεντημένη στο πρόσωπό τους.

Δώδεκα δυνατές, αποφασιστικές γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα: δικηγόροι, καλλιτέχνες, νοικοκυρές, ακτιβίστριες, αρχιτέκτονες και πολιτικοί συνθέτουν την ιστορία της πατρίδας τους, της αποστέρησής της και της ακλόνητης αποφασιστικότητάς τους ότι θα επικρατήσει η δικαιοσύνη.

Operation Bethlehem

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Leila Sansour
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1:30

Μιαιστορία μιας επιστροφής στην πιο διάσημη μικρή πόλη του κόσμου. Η ταινία αφηγείται επτά βαρυσήμαντα χρόνια στη ζωή της Βηθλεέμ, αποκαλύπτοντας μια πόλη εκπληκτικής ομορφιάς και πολιτικές διαμάχες υπό κατοχή.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…