Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στη Χιλιαδού: Μεγάλες εκπλήξεις από ταινίες μικρού μήκους

Μια πραγματικά εντυπωσιακή προσπάθεια στήθηκε από φίλους της έβδομης τέχνης στην παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας. Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη (και τελευταία) ημέρα το φεστιβάλ.

chiliadou film festival 1

Το πρώτο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού αλλά και μεγάλου μήκους στην Χιλιαδού είναι γεγονός. Το Chiliadou International Film Festival όπως διαφημίζεται λαμβάνει χώρα στην παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας χθες Παρασκευή 25/8 και σήμερα Σάββατο 26/8 και στο «μενού» βρίσκονται κινηματογραφικές ταινίες σύγχρονης, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής.

Αρχικά το τοπίο γύρω από τον χώρο που στήθηκε το φεστιβάλ ήταν ειδυλλιακό, με το πανί της προβολής να τοποθετείται μπροστά από έναν μεγάλο βράχο, στη μέση ακριβώς της παραλίας, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Έτσι, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τις ανερχόμενες (και όχι μόνο) ταινίες, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το πάφλασμα των κυμάτων λίγα μόλις μέτρα παραδίπλα.

Η εξαιρετική πρωτοβουλία των ανθρώπων του φεστιβάλ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι επιλέγουν να το πραγματοποιήσουν με ελεύθερη είσοδο, χωρίς κανένα αντίτιμο. Οι ταινίες επίσης προβάλλονται τόσο στην ομιλούσα γλώσσα (στις περισσότερες περιπτώσεις ελληνικά) με αγγλικούς υπότιτλους, ώστε να μην αποκλείονται και τουρίστες ή μετανάστες.

Σκοπός του κινηματογραφικού αυτού διημέρου, είναι να καθιερώσει στην περιοχή καλοκαιρινές κινηματογραφικές συναντήσεις, προβάλλοντας ένα ευρύ φάσμα δημιουργιών σε έναν τόπο που σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στηρίζεται στο ελεύθερο κάμπινγκ.

Η ιδιαίτερη αυτή κινηματογραφική εμπειρία έδειξε να συγκινεί π0λλούς από τους θεατές που αποφάσισαν να πλαισιώσουν το φεστιβάλ κατά την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 25/6) καθώς ο κόσμος που συνέρρεε στην παραλία ήταν πραγματικά πολύς. Άλλωστε η απόσταση από την Αθήνα είναι σχετικά μικρή και σε μόλις 2 ώρες μπορεί ο όποιος κάτοικος της πρωτεύουσας να βρεθεί στην Χιλιαδού.

Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιείχε αποκλειστικά ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών και ξεκίνησε περίπου στις 21:30 το βράδυ.

Λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ημέρας, το φεστιβάλ ξεκίνησε με εναρκτήρια προβολή το “ΣΑΜΜΕΡ” του Στέλιου Χριστοφόρου, μια παραγωγή του 2022, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην ίδια τη Χιλιαδού. Η ταινία που ξεκίνησε από μια πτυχιακή εργασία και έφτασε ως τις Κάννες, επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος», ενώ παρόντες στην προβολή ήταν και μερικοί από τους συντελεστές.

Η “Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη” του Θανάση Τσιμπίνη μας ταξίδεψε στην όχι και τόσο και μακρινή πραγματικότητα των lockdown και της ανθρώπινης απομόνωσης-αποξένωσης.

Το “Βανκούβερ” της Άρτεμις Αναστασιάδου, αποτέλεσε μια έκπληξη που συγκίνησε το κοινό καθώς πραγματεύεται το ζήτημα της μετανάστευσης και της αδελφικής αγάπης.

Την παράσταση βέβαια, έκλεψε το “Να τους διαβάσω ποιήματα” του Αλέξη Χατζηγιάννη που μέσα από μια βαθιά θλίψη του πρωταγωνιστή που πασχίζει να επιβιώσει της οικονομικής κρίσης, όντας ποιητής, πέφτει με έναν αναπάντεχο τρόπο πάνω σε έναν άνθρωπο που θα του αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή.

Τέλος, το μοναδικό “Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει” του Βασίλη Κεκάτου, επανέφερε στα μυαλά όλων, τις ατελείωτες ημέρες και νύχτες της καραντίνας και την αγωνία για την επόμενη ημέρα, ταυτόχρονα με την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Το μαγικό φιλμ με μουσική υπόκρουση του Παύλου Παυλίδη, ήταν το ιδανικό νοσταλγικό τέλος (για τον συγγραφέα – καθότι το φεστιβάλ συνεχίστηκε) της πρώτης ημέρας του Chiliadou International Film Festival.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Screenshot 2023 08 26 183300

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…