38 νεκροί και 155 τραυματίες από την επίθεση στην Τουρκία (φωτος-βίντεο)

Τον θάνατο σκόρπισαν δύο εκρήξεις, μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, στην Κωνσταντινούπολη, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155. Η διπλή επίθεση έγινε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και αμέσως μετά με βομβιστή καμικάζι, έξω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο Vodafone Arena της Μπεσίκτας.

584cf65d1dc52450538b45b6

Το ένα «χτύπημα» έγινε ακριβώς έξω από το γήπεδο και το άλλο δίπλα σε αυτό, στο πάρκο Ματζκά.

Από τους νεκρούς, οι 30 είναι αστυνομικοί και οι επτά πολίτες ενώ ένα θύμα δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που χαρακτήρισε την επίθεση «απάνθρωπη συνωμοσία» Επίσης δήλωσε ότι από τους τραυματίες οι 17 υπεβλήθησαν σε επέμβαση, ενώ άλλοι 6 νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά 45 δευτερόλεπτα μετά από το «χτύπημα» με το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν, με βάση τις αποδείξεις που προέκυψαν από το όχημα.

«Ηταν σαν κόλαση»

«Ηταν σαν κόλαση. Οι φλόγες υψώθηκαν μέχρι τον ουρανό. Επινα τσάι στο καφέ δίπλα στο τζαμί», περιέγραψε ο Ομέρ Γιλμάζ, μιλώντας στο Reuters, ο οποίος εργάζεται στο τζαμί απέναντι από το γήπεδο. «Ο κόσμος έσκυψε κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε. Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έψαχναν καταφύγιο. Ηταν τρομερό», πρόσθεσε.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα».



Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν όχημα που μετέφερε αστυνομικούς, την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο, με τους φιλάθλους να έχουν φύγει ήδη έπειτα από την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης της Μπεσίκτας με την Μπουρσασπόρ.


Ερντογάν: Ηθελαν να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες απώλειες

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις, με στόχο την αστυνομία και τους πολίτες» και συμπλήρωσε πως αποσκοπούσαν τον «όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό απωλειών».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού, ως χώρα και έθνος θα ξεπεράσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις που κρύβονται από πίσω» έσπευσε να συμπληρώσει.


Η Τουρκία έχει πληγεί από πολλές βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, με κάποιες να αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες σε κουρδικές ομάδες. Τον Ιούνιο 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν τρεις άνδρες, που θεωρείται ότι ήταν τζιχαντιστές, επιτέθηκαν με όπλα και βόμβες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους Τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Τη διπλή επίθεση καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανάρτηση στο Twitter, εξέφρασε βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», ανέφερε ακόμη η ανάρτηση.

Η οργάνωση TAK ανέλαβε την ευθύνη

Μόλις λίγες ώρες μετά την διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη η ένοπλη κουρδική οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK), ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από στάδιο ποδοσφαίρου. Με δήλωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση παραδέχτηκε ότι αυτή είναι υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΑΚ έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη και για άλλες επιθέσεις.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…