28.000 αφανείς θάνατοι από την πανδημία του νέου κορονοϊού

Τουλάχιστον 28.000 θάνατοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός των επίσημων στοιχείων θνησιμότητας της νόσου Covid-19 σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με  έρευνα που πραγματοποίησαν οι «New York Times». 

AP 20108834742775

Η συγκριτική ανάλυση των στοιχείων θνησιμότητας 11 διαφορετικών χωρών αποκαλύπτουν ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε κατακόρυφη άνοδος των θανάτων την ίδια περίοδο, η οποία δεν καλύπτεται από τις επίσημες στατιστικές για τους θανάτους από την Covid-19. Τα ευρήματα αυτά δίνουν μια πιο ακριβή εικόνα του πραγματικού αντικτύπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι οι πραγματικές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Τα ποσοστά επιπλέον θανάτων που σημειώθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κυμαίνονται μεταξύ 21% (Ελβετία) και 66% (Ισπανία). Σημαντική μερίδα αυτών δεν περιλαμβάνονται στους καταγεγραμμένους θανάτους της πανδημίας του SARS-CoV-2. Οι θάνατοι αυτοί αφορούν είτε θύματα της Covid-19 που δεν συμπεριλήφθηκαν στα επίσημα στοιχεία είτε, πιθανότατα, ασθενείς που δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν στα γεμάτα νοσοκομεία.

Τα συγκριτικά αυτά στοιχεία αμφισβητούν την ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι που πέθαναν από τον ιό πιθανότατα να πέθαιναν σύντομα ούτως ή άλλως. Στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των θανάτων είναι τετραπλάσιος του αναμενόμενου, ενώ στο Παρίσι διπλάσιος αριθμός ατόμων πέθαιναν καθημερινά, αριθμός που ξεπερνά το peak μιας δύσκολης σεζόν γρίπης.

Οι διαφορές που σημειώθηκαν αποδίδονται από τους ειδικούς στους περιορισμένους ελέγχους που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, αλλά και στο γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες καταγράφουν μόνο τους θανάτους από την Covid-19 εντός των νοσοκομείων, και όχι τόσο σε σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων.

– Η Τουρκία έχει μπει στο μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ για την εικόνα που δείχνει στην πανδημία. Ξεπέρασε σε κρούσματα την Κίνα (πάνω από 95.000) και μάλιστα η αύξηση των θανάτων προξενεί εντύπωση για να γίνονται δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό τους.

Η περίπτωση της Σιγκαπούρης θα πρέπει να μας απασχολήσει τώρα που συζητάμε την έξοδο από την καραντίνα. Στη μικροσκοπική ασιατική χώρα τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τις 8.000 σε μόλις λίγες μέρες, παρότι φαινόταν μέσω της καμπύλης ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.

– Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι δεν είχε κανένα νέο κρούσμα τη Δευτέρα του Πάσχα μετά το δεύτερο κύμα που ξέσπασε αρχές Μαρτίου με εισαγόμενες περιπτώσεις.

– Στην Ευρώπη τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 100.000.

– Στις ΗΠΑ το πρόβλημα φαίνεται να είναι η έλλειψη τεστ για την Covid-19 ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι υπάρχει απόθεμα αλλά τον διέψευσαν κυβερνήτες που πρόσκεινται στους δημοκρατικούς. Μάλιστα ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ έσπευσε να κανονίσει την αγορά τεστ από τη Νότια Κορέα.

– Μιλώντας για στρατωνισμό, μετά την εμφάνιση τόσων κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι, ας επισημάνουμε ότι υπάρχουν και οι φυλακές. Στις ΗΠΑ, σε σωφρονιστικό κατάστημα στο Οχάιο, πάνω από 1.800 κρατούμενοι και 103 υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. Πρόκειται για τα τρία τέταρτα του έγκλειστου πληθυσμού! 

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα «ανασταλεί προσωρινά» η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, για να «προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» στη χώρα του! Ευτυχώς, που δεν όρθωσε και τείχος για τον νέο κορονοϊό.

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

εκαβ3

Τραγωδία στην Κρήτη: Τουρίστας έχασε τη ζωή του στην παραλία της Αγίας Μαρίνας – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης

Λόγω του ισχυρού κυματισμού και του αέρα είχε παρασυρθεί σε μεγάλη απόσταση από την παραλία…

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

satti marina

Viral (ξανά) η Σάττι: Τραγουδάει το «Ζάρι» στην ντουζιέρα και «βάζει φωτιά» στο διαδίκτυο

Έχει συγκεντρώσει ήδη μέχρι στιγμής 1,7 εκατομμύρια προβολές καθιστώντας το βίντεο το πρώτο trend στην…

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».