24ωρη παρακολούθηση του Διαδικτύου διεθνώς απο την NSA

Το (όχι πλέον) μυστικό όπλο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ακούει στο όνομα «Tailored Access Operations» και αποτελεί ομάδα προγραμματιστών και…

illustration man with big brother eye watching him use computer

Το (όχι πλέον) μυστικό όπλο της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ακούει στο όνομα «Tailored Access Operations» και αποτελεί ομάδα προγραμματιστών και εφευρετών που κάνουν πράξη το στόχο των ΗΠΑ για 24ωρη παρακολούθηση του Διαδικτύου διεθνώς…Ομάδα ΤΑΟ.
 Ισως το πιο ισχυρό, όχι όμως πλέον κρυφό «όπλο» της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA. Μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι χάκερ, προγραμματιστές και εφευρέτες που προσφέρουν αυτό που λέει το όνομά τους «Tailored Access Operations», κάνοντας δηλαδή πραγματικότητα τις ανάγκες της υπηρεσίας για κατασκοπευτικό υλικό είτε πρόκειται για λογισμικά με τεχνολογία αιχμής είτε γκάτζετ, που μοιάζουν βγαλμένα από ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Διεισδύουν στα συστήματα υπολογιστών πολιτών, κυβερνήσεων, οργανισμών σε όλο τον κόσμο, υποκλέπτουν συνομιλίες και δεδομένα, είναι έτοιμοι για διαδικτυακό πόλεμο.

«Παρακολουθούν τις παραγγελίες ηλεκτρονικών και λογισμικού σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορούν να “εμφυτεύσουν” τα δικά τους προγράμματα παρακολούθησης, πριν καν φθάσουν τα προϊόντα στον παραλήπτη» γράφει το γερμανικό «Spiegel», δηλώνοντας ότι έχει στην κατοχή του έναν απόρρητο κατάλογο υπηρεσιών και προϊόντων της ΤΑΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, μόνο το 2010 η ΤΑΟ πραγματοποίησε περισσότερες από 280 επιτυχημένες επιχειρήσεις σε 89 χώρες του κόσμου. Η ΤΑΟ γεννήθηκε το 1997, όταν μόλις 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση στο Ιντερνετ, όταν κανείς δεν είχε ακόμη σκεφτεί το Facebook και το Twitter. Ο σκοπό της ήταν ξεκάθαρος και σαφής από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της: τα μέλη της ΤΑΟ έπρεπε να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και να μπορούν να «παρακολουθούν» τις συνομιλίες και την ανταλλαγή δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΤΑΟ είχε κρατηθεί καλά φυλαγμένο μυστικό, μέχρι τις αρχές του 2010 όταν άρχισαν να ξεφυτρώνουν οι πρώτες διστακτικές αναφορές σε εναλλακτικά αμερικανικά κυρίως ΜΜΕ. Λίγους μήνες αργότερα η «Washington Post» και το περιοδικό «Foreign Policy» διερεύνησαν μαρτυρίες κατοίκων του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, που δήλωναν ότι όλοι τους αρκετές φορές την εβδομάδα έβρισκαν κλειδωμένες τις πόρτες των γκαράζ τους και δεν μπορούσαν να τις ανοίξουν με τα τηλεχειριστήρια.

Το πρόβλημα διαρκούσε αρκετά λεπτά και μετά λυνόταν ως διά μαγείας. «Εξαιτίας του περιστατικού των κλειδωμένων γκαράζ οι κάτοικοι του Τέξας έμαθαν για την ομάδα ΤΑΟ, που είχε τα κεντρικά της στη στρατιωτική βάση Λάκλαντ στο Σαν Αντόνιο» έγραφε τότε η «Washington Post» αποκαλύπτοντας δραστηριότητες της ΤΑΟ, «έτσι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν το λάθος τους: εξέπεμπαν σήματα σε συχνότητες που μπλόκαραν τις πόρτες των γκαράζ».

Σύμφωνα με το «Spiegel», παρά τους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς σχέσεις οι αποκαλύψεις για τα μαζικά προγράμματα παρακολουθήσεων της NSA και παρά τις εξαγγελίες του Ομπάμα για μεταρρυθμίσεις, ώστε να προστατεύονται οι πολιτικές ελευθερίες, η ομάδα ΤΑΟ συνεχίζει το έργο της. «Οι προσλήψεις για την ΤΑΟ συνεχίζονται» γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι ανώτατα στελέχη της NSA παρακολουθούν συστηματικά συνέδρια χάκερ στις ΗΠΑ, όπου και στρατολογούν τους νέους συνεργάτες τους.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ   – Ελευθεροτυπία

Μήνυμα Νετανιάχου μετά την εκεχειρία: Η αποστολή κατά της Χεζμπολάχ συνεχίζεται

μπενιαμίν νετανιάχου

Μήνυμα Νετανιάχου μετά την εκεχειρία: Η αποστολή κατά της Χεζμπολάχ συνεχίζεται

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε την εκεχειρία ως προσωρινό βήμα, επιμένοντας ότι η στρατιωτική και πολιτική…

Διώρυγα Κορίνθου: Κόρη γνωστού γιατρού η νεκρή 17χρονη – Πληροφορίες για σημείωμα, έρευνα για τις συνθήκες

6605585

Διώρυγα Κορίνθου: Κόρη γνωστού γιατρού η νεκρή 17χρονη – Πληροφορίες για σημείωμα, έρευνα για τις συνθήκες

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση των Αρχών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά μέχρι…

Ισπανία: Οι ηγέτες της παγκόσμιας αριστεράς συνεδριάζουν για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς

αριστερα

Ισπανία: Οι ηγέτες της παγκόσμιας αριστεράς συνεδριάζουν για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς

Γεννήθηκε ως αντίδραση στην ισχυρή επίδοση της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και αναμένεται…

Οι Προτάσεις μας

Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο βρέθηκαν στο μνημείο του Γρηγορόπουλου – «Δικαιοσύνη για τον Αλέξη»

ragio

Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο βρέθηκαν στο μνημείο του Γρηγορόπουλου – «Δικαιοσύνη για τον Αλέξη»

Oι «Bukaneros» βρέθηκαν στην Αθήνα για την αναμέτρηση της ομάδας τους με την ΑΕΚ και…

Global Sumud Flotilla: Ο στόλος απέπλευσε από την Βαρκελώνη προς την Γάζα για να σπάσει ο αποκλεισμός του Ισραήλ

global sumud flotilla

Global Sumud Flotilla: Ο στόλος απέπλευσε από την Βαρκελώνη προς την Γάζα για να σπάσει ο αποκλεισμός του Ισραήλ

Ο στολίσκος Sumud, επρόκειτο αρχικά να αναχωρήσει την Κυριακή, ωστόσο η αποστολή καθυστέρησε λόγω δυσμενών…

Σχετικά με ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τοσκάνη: Επιστημονική ομάδα εντόπισε «κοιμώμενο γίγαντα» – Τεράστια αποθέματα ηφαιστειακού μάγματος

pexels gsn travel 35677917

Τοσκάνη: Επιστημονική ομάδα εντόπισε «κοιμώμενο γίγαντα» – Τεράστια αποθέματα ηφαιστειακού μάγματος

Εντυπωσιακό είναι πως στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60 όργανα.

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

pexels israwmx 22487891

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια…