Newsroom

Newsroom

200 χρόνια δημοτικό τραγούδι – Το ταξίδι του Σταύρου Ξαρχάκου αναδεικνύει την αξία της μουσικής παράδοσης

Ο συνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος και η Lidl Ελλάς, παρουσιάζουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων που προβάλλουν τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

ksar

Το 2021, αποτελεί έτος ορόσημο για το ελληνικό κράτος. Είναι το έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα τον φάρο για τους αγώνες του Έθνους.

Με την πρωτοβουλία «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της σημασίας και της διαχρονικότητας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η Lidl Ελλάς γιορτάζει τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Kαποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Lidl Ελλάς παρουσίασε ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, την ψηφιακή πλατφόρμα www.200xroniadimotikotragoudi.gr.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μια σπουδαία ενέργεια, ώστε το δημοτικό τραγούδι να προσεγγιστεί μέσω μιας τολμηρής προσέγγισης, επικαιροποιώντας και αναδεικνύοντας τον πλούτο της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μέσα από τρεις κύκλους (21 τραγουδιών) να χαρτογραφηθεί ξανά η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 μέχρι σήμερα ώστε να παραχθεί εκ νέου μια νέα άυλη πολιτιστική κληρονομιά με όχημα ένα διαχρονικό έργο τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας.

Στον πρώτο κύκλο ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος ανέθεσε την ανασύνθεση και ηχογράφηση 21 τραγουδιών σε 7 σύγχρονους δημιουργούς από διαφορετικά ιδιώματα. Δεξαμενή έμπνευσης αποτελεί η μουσική και στιχουργική παράδοση του δημοτικού μας τραγουδιού, με τον κάθε δημιουργό να την προσεγγίζει με τα δικά του αισθητικά και εκφραστικά μέσα.

Τα πρώτα επτά τραγούδια που φιλοξενούνται στο www.200xroniadimotikotragoudi.gr είναι τα εξής:

1. Χελιδονάκι / Δήμητρα Γαλάνη – Θωμάς Κωνσταντίνου

2. Του Χρόνη / Νεοκλής Νεοφυτίδης

3. Σα δε θυμάσαι τα παλιά / Παύλος Παυλίδης

4. Καλλιώρα να έχουν οι ελιές / Κατερίνα Πολέμη

5. Ο Θάνατος και ο Ουρανός / Ταφ Λάθος

6. Κάτω στου βάλτου τα χωριά / Palov & Mishkin

7. Κυρά Δασκάλα / New York Gypsy All-Stars

Στην πλατφόρμα θα ανεβαίνουν σταδιακά και τα υπόλοιπα τραγούδια

YOUTUBE LINK: https://www.youtube.com/watch?v=zh5HRRGkd8U

Ο δεύτερος κύκλος της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη με άλλα 21 δημοτικά τραγούδια, σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα, με στόχο την πλησιέστερη απόδοση στις αυθεντικές εκτελέσεις τους. Μια αντιπροσωπευτική «μουσική κιβωτός» της Εθνεγερσίας η οποία συμπεριλαμβάνει από το Θούριο του Ρήγα έως τα κλέφτικα τραγούδια.

Στη συγκεκριμένη φάση θα συμμετάσχει και το συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια – ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Τέλος, ο τρίτος κύκλος της πρωτοβουλίας θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην οποία ο μεγάλος συνθέτης θα παρουσιάσει και θα διευθύνει για πρώτη φορά μια νέα σουίτα του με πηγή έμπνευσης, 21 επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια. Υπό την ιδιότητα του μαέστρου, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει την Ορχήστρα η οποία θα αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς, χορωδία αλλά και την τραγουδίστρια που θα συμμετέχει στο έργο, Ηρώ Σαΐα.

Η Lidl Ελλάς καινοτομεί για ακόμα μια φορά υλοποιώντας μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία, ανασυνθέτοντας και δίνοντας δωρεάν για όλους τους Έλληνες, εντός κι εκτός συνόρων, μια δεξαμενή αδιαμφισβήτητου καλλιτεχνικού και ιστορικού πλούτου, μέσα από την πλατφόρμα www.200xroniadimotikotragoudi.gr.

Φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά, το μεγαλείο της συλλογικής μνήμης όπως αποτυπώθηκε στα τραγούδια που ένωσαν διαχρονικά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και έχουν περάσει στο συλλογικό DNA, η Lidl Ελλάς υπενθυμίζει τη διαχρονική αξία του δημοτικού τραγουδιού και αναδεικνύει τη σημασία του για την ενότητα και την ομοψυχία. Γιατί θέλει Αρετή και Τόλμη, το τραγούδι!

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…