Newsroom

Newsroom

17 πτώματα δεμένα πισθάγκωνα στο Δέλτα Φαλήρου γεννούν ερωτήματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια άλλη οπτική της Αρχαίας Αθήνας έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.

56fa62eb1dc5244f6c8b499f

Ο χώρος είχε ανασκαφή αρχικά το 1915. Η μεγάλη και ενδελεχής ανασκαφή ωστόσο άρχισε το 2012 και συνεχίζεται ακόμη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη

Πρόκειται για έναν χώρο ταφής όπου ανάμεσα στους άλλους νεκρούς υπάρχουν και 17 σοροί δεμένοι πισθάγκωνα και μα σαφή δείγματα βίαιου θανάτου.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τους συνεργάτες της κας Χρυσουλάκη οι οποίοι μας επεσήμαναν πως τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα της ανασκαφής αναμένεται να ανακοινωθούν σε ένα περίπου μήνα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η ομάδα των νεκρών αυτών φέρει πλέον ανάμεσα στους αρχαιολόγους την κωδική ονομασία «Δ» από το Δεσμώτης καθώς φέρουν στα χέρια ίχνη από δεσμά.

Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία η δρ Χρυσουλάκη υποστηρίζει πως «Πρόκειται, θα λέγαμε, για ανθρώπους που υπέφεραν, σαν τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου» και προσθέτει: «Εχουμε συναντήσει, προς το παρόν, τρία είδη μη κανονικών ταφών, ανθρώπων που είχαν υποστεί βίαιο θάνατο και δεν είχαν μια κανονική ταφή. Στην πρώτη κατηγορία μιλάμε για νεκρούς που φέρουν δεσμά και βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα μπροστά ή με δεμένα χέρια και πόδια πισθάγκωνα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για δεσμώτες που φέρουν κλοιούς είτε μεταλλικούς, ίχνη των οποίων εντοπίζονται, είτε από σχοινί, που δεν βρέθηκε αλλά είναι σαφές από τη στάση του σώματος ότι οι άνθρωποι θάφτηκαν δεμένοι».



Η αποκάλυψη αυτής της ομάδας των νεκρών έθεσε ερωτήματα στους ειδικούς ως προς την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών, τους λόγους που οδήγησαν στη θανάτωσή τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθαναν.

«Άλλη κατηγορία αφορά εκείνους που οδηγήθηκαν, κατόπιν απόφασης, σε μαρτυρικό θάνατο. Κάτι σαν το μαρτύριο της σταύρωσης. Τους βρήκαμε να έχουν σιδερένιους κλοιούς που τους σταθεροποιούσαν σε ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου, σε μορφή σανίδας, πράγμα που παραπέμπει στην ποινή του αποτυμπανισμού. Όταν πέθαναν, θάφτηκαν μαζί με το ξύλο, που φυσικά δεν βρέθηκε, ωστόσο εντοπίσαμε τους δεσμούς πάνω στους νεκρούς» αναφέρει η προϊσταμένη της ανασκαφής.

«Επίσης, βρήκαμε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί σε συμπλοκή και τάφηκαν μαζικά, σε πολυάνδριο. Ο ένας, μάλιστα, από αυτούς έφερε τραύμα στην κνήμη από βέλος, καθότι βρέθηκε η αιχμή του δίπλα στο οστό» σημειώνει η αρχαιολόγος, τονίζοντας ότι τα ευρήματα θα συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση της Ιστορίας. «Υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να δώσουμε εκδοχές ως προς το γιατί, πώς, πότε, ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που θανατώθηκαν. Από τη στιγμή που η αρχαιολογική έρευνα καταλήξει σε συμπεράσματα με κοινωνικές και ανθρωπολογικές προεκτάσεις, τότε αυτά θα μας αποκαλύψουν πτυχές της Ιστορίας» καταλήγει η δρ Χρυσουλάκη.

Όπως μας επεσήμαναν πηγές στην εφορία αρχαιοτήτων οι ταφές στο σημείο εντοπίζονται χρονικά μεταξύ του 8ου και του 5ου αιώνα προ Χριστού μια δύσκολη περίοδο η οποία όμως έθεσε τις βάσεις για τη εγκαθίδρυση της Αθηναϊκής δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές μας ενημέρωσαν πως στην έρευνα παίρνουν μέρος και βιοαρχαιολόγοι και ειδικοί εγκληματολόγοι – ανθρωπολόγοι με επικεφαλής την Τζέιν Μπιούικστρα, καθηγήτρια βιοαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ο Τάκης Καρκανας διευθυντής του εργαστηρίου Wiener στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…