15 χρόνια φυλακή σε πατέρα που βίασε την έγκυο κόρη του

Την ποινή φυλάκισης 15 ετών που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε πατέρα που βίασε τη 18χρονη κόρη του ενώ ήταν έγκυος, επικύρωσε το Εφετείο.

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης» της Κύπρου, ο μεσήλικας πατέρας βίασε την κόρη του η οποία μόλις είχε ενηλικιωθεί και ήταν έγκυος, γεγονός το οποίο γνώριζε ο ίδιος όταν εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά το παιδί του.

Ο βιασμός ήταν το αποκορύφωνα μιας εφιαλτικής πορείας που άρχισε πολλά χρόνια πριν. Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά αποτυπώνονται στην απόφαση του Εφετείου, οι γονείς της βιασθείσας συζούσαν για 7 χρόνια και από τη συμβίωσή τους απέκτησαν δύο παιδιά.

Λόγω του ακατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος και κυρίως της άσκησης βίας που ασκούσε ο πατέρας προς τη συμβία του, τα παιδιά τέθηκαν υπό την φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας και αργότερα δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες. Η απομάκρυνση των παιδιών έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία ο πατέρας εξέτιε ποινή φυλάκισης για περιστατικό άσκησης σωματικής βίας εναντίον της μητέρας των παιδιών.

Η παραπονούμενη με την ενηλικίωσή της αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της ανάδοχης οικογένειας και να εγκατασταθεί στο σπίτι της μητέρας της. Παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη μεταξύ τους σχέση και η ενήλικη πλέον θυγατέρα εγκαταστάθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο πατέρας της με τη νέα του συμβία και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Βιασμός στο αυτοκίνητο

Τα γεγονότα του βιασμού διαδραματίστηκαν ένα βράδυ τον Ιανουάριο του 2014. Εκείνο το βράδυ συνέβησαν διάφορα γεγονότα, τα οποία είχαν ως επίκεντρο την εγκυμοσύνη της 18χρονης. Ο πατέρας και η κόρη του μπήκαν στο αυτοκίνητο με προορισμό το σπίτι της γιαγιάς, όπου θα συζητούσαν το θέμα της εγκυμοσύνης. Αυτή τουλάχιστον ήταν η πρόφαση. Μετά από αρκετές βόλτες, κατέληξαν τελικά στο Ακρωτήρι. Εκεί έδειξε και τις πραγματικές του προθέσεις.

Τα όσα είπε η παραπονούμενη στη μαρτυρία της αποτέλεσαν και ευρήματα του δικαστηρίου: «Ήπιε ένα τσιγάρο και όταν ετέλειωσε μου έγειρε τη μαξιλάρα του αυτοκινήτου που καθόμουν πίσω και πήγε να με χαϊδέψει πάνω στα γεννητικά μου όργανα. Του έσπρωξα το χέρι του και πήγα να τραβήσω τη μαξιλάρα πάνω. Τότε έβαλε το χέρι του πάνω στον λαιμό μου και με δύναμη με έσπρωξε ξανά πίσω στη μαξιλάρα. Εγώ άρχισα να φωνάζω και να κλαίω γιατί κατάλαβα τι ήθελε να μου κάμει και αυτός μου είπε να μην φωνάζω γιατί θα νευρίαζε και με προειδοποίησε να μην προσπαθήσω να φύγω. Εγώ φοβούμουν να μην θυμώσει και να μου κτυπήσει και να πάθει κακό το μωρό μου και σταμάτησα να φωνάζω. Δεν μπορούσα να φύγω, γιατί ήταν από πάνω μου και οι πόρτες ήταν κλειστές και επίσης και να ξέφευγα, δεν θα μπορούσα να τρέξω γιατί είχα αποκόλληση του πλακούντα και ήμουν νοσοκομείο και βγήκα πριν δύο μέρες και δεν ήθελα να χάσω το μωρό μου».

15χρόνια φυλακή

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος σε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν αδικήματα βιασμού, αιμομιξίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκου προσώπου. Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού βάσει των γεγονότων της υπόθεσης επέβαλε στον καταδικασθέντα ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση τόσο εναντίον της καταδίκης όσο και εναντίον της επιβληθείσας ποινής, την οποία θεωρούσε έκδηλα υπερβολική.

Καμία ανατροπή

Το τριμελές Εφετείο εξέτασε και απέρριψε έναν προς έναν όλους τους λόγους έφεσης κρίνοντας πως αυτοί ήταν στο σύνολό τους αβάσιμοι. Ένας από τους λόγους αφορούσε την αξιοπιστία της βιασθείσας. Τόσο το Κακουργιοδικείο όσο και το Εφετείο δεν διέκριναν οποιονδήποτε λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να κριθεί αναξιόπιστη και μάλιστα σε βαθμό που δεν θα μπορούσε να θεμελιώσει την καταδίκη του πατέρα της.

Σε ό,τι αφορά την επιβληθείσα ποινή φυλάκισης το Εφετείο, επικυρώνοντάς την, υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι «η ποινή του Κακουργιοδικείου αποτελείται από 18 σελίδες. Με υποδειγματικό τρόπο και με αναφορά στη νομολογία καθοδηγεί τον εαυτό του επί όλων των νομικών σημείων και παραγόντων που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για επιβολή της ορθής ποινής».