Newsroom

Newsroom

10η ημέρα: Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο

Το enet.gr παρακολουθεί και καταγράφει για 10η ημέρα τα γεγονότα στην Αίγυπτο όπως αυτά εξελίσσονται ώρα με την ώρα. αυτές…

Το enet.gr παρακολουθεί και καταγράφει για 10η ημέρα τα γεγονότα στην Αίγυπτο όπως αυτά εξελίσσονται ώρα με την ώρα.
αυτές τις ώρες και για δεύτερο 24ωρο, στο κέντρο του Καΐρου. Ομάδες υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ επιχειρούν να καταλάβουν την πλατεία Ταχρίρ στην οποία παραμένουν οχυρωμένοι εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιπάλων παρατάξεων οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη το μεσημέρι και κορυφώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τα γεγονότα όπως εξελίσσονται
► 19:56: Ξεκίνησε πάλι ο πετροπόλεμος καθώς και η ρίψη μολότοφ στην Ταχρίρ

► 19:35: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να θέσει τέρμα στις επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διαδηλωτές, οι δημοσιογράφοι και οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων προστατεύονται», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας και τόνισε: «Η έλλειψη αστυνομίας στην περιοχή για την καταστολή της βίας είναι κατάφωρο σημάδι της συναυτουργίας της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη βία ή, στην καλύτερη περίπτωση, της πλήρους αποποίησης ευθύνης για το νόμο και την τάξη σε μια στιγμή εθνικής κρίσης».
► 19:25: Δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση, ενώ ένας άλλος του τηλεοπτικού δικτύου Arte αγνοείται.

► 19:15: Ο Λευκός Οίκος ζητά από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να μην βάζει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους.

► 19:05: Η κυβέρνηση καλεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε διάλογο.

► 18:55: Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν: “Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις” υπόσχεται τώρα ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Μιλάει για ευρείας κλίμακας αλλαγές. “Εκλογές τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Ακόμα και όλο το Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί μετά τις εκλογές. Οσοι προκάλεσαν αυτή την κρίση θα πρέπει να λογοδοτήσουν”.

► 18:38: Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων. Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

► 18:32: Αφέθηκε ελεύθερος ο Αιγύπτιος blogger Mahmoud @Sandmonkey

► 18:21: Περίπου 200 Παλαιστίνιοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γάζα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Αίγυπτο, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις 31 Ιανουαρίου οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, είχαν διαλύσει μία προηγούμενη συγκέντρωση, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους συμμετέχοντες.
► 18:11: Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο επίσημος, μέχρι τώρα απολογισμός είναι 13 νεκροί και 1.200 τραυματίες

► 18:08: Μεγάλη συγκέντρωση αυτή την ώρα στην Αλεξάνδρεια

► 18:00: Ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν αναμένεται να κάνει μια “σημαντική δήλωση εντός ολίγου”, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

► 17:50: H Διάσκεψη των Επισκόπων της Βόρειας Αφρικής (Cerna) σε ανακοίνωση της που εκδόθηκε μετά την ετήσια συνεδρίασή της, η οποία έληξε χθες Τετάρτη το βράδυ στο Αλγέρι, αναφέρει ότι τα γεγονότα “που συγκλονίζουν τώρα την Τυνησία και την Αίγυπτο” είναι “μια διεκδίκηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας”.

► 17:48: H ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Τρινιδάδ Χιμένεθ, ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προκηρύξει “αμέσως” εκλογές και να απευθύνει “έκκληση για να σταματήσει η βία”.

► 17:45: H Ρωσία κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη στο αιγυπτιακό αδιέξοδο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση “εξαιρετικά ανησυχητική”.

Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές “να επιλύσουν την κρίση σε ένα διπλωματικό πλαίσιο με πολιτισμένα μέσα και χωρίς τη χρήση βίας”, τόνισε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
► 17:32: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι τώρα απολογισμός των συγκρούσεων από χθες είναι 8 νεκροί και 890 τραυματίες, εκ των οποίων 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση

► 17:30: Οι διαδηλωτές στήνουν και πάλι οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ

► 17:20: Ομάδες παρακρατικών έχουν εισβάλει στο Χίλτον και σε άλλα ξενοδοχεία του Καΐρου και αναζητούν δημοσιογράφους. Αναφορές και για ομαδικές συλλήψεις Αιγυπτίων και ξένων πολιτών οι οποίοι φορτώνονται σε ιδιωτικά φορτηγάκια και απομακρύνονται προς άγνωστη κατεύθυνση

► 17:17: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή, μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας που προκλήθηκε από τις πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα.

► 17:15: O εισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

► 17:02: Ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Πυρά στον αέρα από στρατιώτες γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

► 16:42: Η Αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε προ ολίγου ότι αύριο θα ισχύσει 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

► 16:42: Η διακοπή του Ίντερνετ επί πέντε ημέρες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπολογίζεται ότι κόστισε στην Αίγυπτο 90 εκατομμύρια δολάρια (65 εκατομμύρια ευρώ).

Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερες μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.

► 16:40: Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από 10 ημέρες που παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε πριν λίγο η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Το Χρηματιστήριο είχε κλείσει την προηγούμενη Πέμπτη με μεγάλη πτώση που έφτασε το 10%, έπειτα από δύο ημέρες που κατέγραφε σημαντικές απώλειες ύψους 70 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια).
► 16:30: Τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα έχουν συλληφθεί στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς το Κάιρο. Ενας Ολλανδός δημοσιογράφος έχει επίσης συλληφθεί μέσα στο αεροδρόμιο.

► 16:20: Eπίθεση οπαδών του καθεστώτος στα γραφεία του Reuters. Απεγκλωβισμός δημοσιογράφων με τη βοήθεια του στρατού

► 16:13: Οπαδοί του Μουμπάρακ άρχισαν να πετούν και πάλι μολότοφ κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ

► 16:10: Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου

► 16:05: Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί ο διάσημος Αιγύπτιος blogger Mahmoud @Sandmonkey

► 16:03: “Υπάρχει σχέδιο “φίμωσης” των ξένων δημοσιογράφων στο Κάιρο” λέει αμερικανός αξιωματούχος με μήνυμά του στο Twitter

► 16:00: Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

► 15:40: Η μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη βία στη χώρα.

► 15:40: Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανία άρχισε να επαναπατρίζει το “μη απαραίτητο” προσωπικό από την πρεσβεία της στο Κάιρο, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται διαπιστευμένοι εκεί.

► 15:20: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δίνει συνέντευξη τύπου αυτήν την ώρα. Ο Αχμέντ Σαφίκ εξέφρασε τη λύπη του για τις βιαιοπραγίες οπαδών του Μουμπάρακ και δήλωσε ότι έχει διαταχθεί η διεξαγωγή έρευνας για τις δολοφονίες διαδηλωτών
► 15:10: Αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ …οπαδών του Μουμπάρακ λόγω διαφωνίας για την πληρωμή τους, στο Σουέζ

► 14:53: Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Κάιρο, σύμφωνα με τον Πιοτρ Κρίζιακ, υπεύθυνο της TVP.

Νωρίτερα, δύο άλλοι εικονολήπτες της TVP είχαν κρατηθεί από το πλήθος και συλληφθεί από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, προτού αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ένας απ’ αυτούς, ο Κριστόφ Κολόζιονεκ. “Η αστυνομία μας συνέλαβε. Είδαν όλα τα έγγραφά μας και το υλικό μας. Έκαναν ζημιές στην κάμερά μας. Μας μετέφεραν στο τμήμα και ανακριθήκαμε από στρατιωτικούς. Έκοψαν τα τηλέφωνά μας. Στη συνέχεια ήρθε ο διοικητής τους και μας άφησαν ελεύθερους”, αφηγήθηκε.

Το Reuters αναφέρει ότι τηλεοπτικό του συνεργείο ξυλοκοπήθηκε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ κινηματογραφούσε ένα ρεπορτάζ για τα καταστήματα και τις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Τα δύο μέλη του συνεργείου του Ρόιτερς βρίσκονταν στην οδό Ταλαάτ Χαρμπ, η οποία οδηγεί στην κεντρική πλατεία, όταν τους χτύπησαν, τους έσπρωξαν, τους απείλησαν και τους εξύβρισαν. Οι επιτιθέμενοι έσπασαν την κάμερα, το μικρόφωνο και τον τρίποδά τους. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης.

Προπάθειες της κυβέρνησης για καθολική λογοκρισία και εκφοβισμό, καταγγέλλει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). “Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική εξάλειψης των μαρτύρων των ενεργειών της”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ντάγεμ, συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της οργάνωσης αυτής. Η ίδια οργάνωση αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.

Η ομάδα του Άντερσον Κούπερ, γνωστού δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου CNN δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Μουμπάρακ οι οποίοι τους γρονθοκόπησαν, την ώρα που κάποιοι στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης παρακολουθούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν.

Δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, του Αλ Αραμπίγια, του BBC, του ABC news, του CNN, του France 2, του France 24, του Radio-Canada έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ άλλοι έχουν συλληφθεί.

Πολλοί δημοσιογράφοι “έχουν γίνει στόχος από οπαδούς του καθεστώτος και από αστυνομικούς που έχουν παρεισφρύσει” στις διαδηλώσεις, καταγγέλει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωσή της. “Χτυπήθηκαν και το υλικό τους κλάπηκε”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ.

► 14:50: Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού μετακινήθηκαν πριν από λίγο για να εμποδίσουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

► 14:15: Καλά στην υγεία του είναι ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου απεσταλμένος της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να καλύψει τα γεγονότα και δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος είχε τραυματιστεί ελαφρύτερα.

Σχετικά με τον τραυματισμό του δημοσιογράφου της “Καθημερινής” έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ότι μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, μετέβησαν τρία στελέχη υπό τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να του παράσχουν κάθε βοήθεια, νομικής ή άλλης φύσεως.

Ο Ελληνας δημοσιογράφος, ο οποίος φέρει βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πόδι και χτύπημα στο κεφάλι, αφού δέχθηκε τη φροντίδα των γιατρών, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του με το αυτοκίνητο του πρέσβη και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την αποστολή του στην Αίγυπτο.

Οι διπλωματικές αρχές έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και έχουν ανταλλάξει στοιχεία και τηλέφωνα με όλους.
► 13:15: Μέλη της Χεζμπολάχ που έχουν καταδικαστεί επειδή σχεδίαζαν επιθέσεις στην Αίγυπτο είναι ανάμεσα στους κρατούμενους που δραπέτευσαν από αιγυπτιακές φυλακές το περασμένο σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. Τα 22 μέλη του πυρήνα αυτού της οργάνωσης δραπέτευσαν την Κυριακή, όπως και μέλη της Χαμάς και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

► 13:05: Διαδηλωτές μεταφέρουν σακιά με πέτρες στην “ουδέτερη ζώνη” για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του προέδρου

► 13:00: Πετροπόλεμος ξέσπασε σήμερα ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς αναζωπυρώθηκε η βία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

► 12:32: ΥΕΜΕΝΗ: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Υεμένη πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική διαδήλωση στην πρωτεύουσα Σανάα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση διαδηλωτών που έχει διοργανωθεί ποτέ κατά του καθεστώτος του Σάλεχ, ο οποίος κρατά τα ηνία της χώρας τα τελευταία 32 χρόνια.

► 12:12: Μέλος της Χεζμπολά, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις, δραπέτευσε από φυλακή της Αιγύπτου, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο Σαμι Σεμπάμπ, που καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε 15 χρόνια φυλάκισης, δραπέτευσε την Κυριακή.

► 12:11: Στους επτά ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών γιατροί από το Κάιρο, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera

► 12:01: Ο Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ότι απορρίπτει κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη συνάντηση.

► 12:00: Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μεταδίδει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν και των πολιτικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης.

► 11:50: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των συγκρούσεων που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους χθες και σήμερα στο Κάιρο, ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Επίσης οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας με κοινή τους επιστολή εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετάβασης της εξουσίας.

► 11:38: Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη για τα θύματα των συγκρούσεων και δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι οι ένοχοι για τα επεισόδια θα εντοπισθούν και θα τιμωρηθούν.

► 11:30: Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συρρέουν και πάλι προς το κέντρο του Καΐρου από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας

► 11:20: Δυνάμεις του στρατού επιχειρούν να δημιουργήσουν μια “ουδέτερη ζώνη” ανάμεσα στους διαδηλωτές της Ταχρίρ και τους οπαδούς του Μουμπάρακ που παραμένουν στους γύρω δρόμους

► 11:20: Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απορρίπτει τις κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

► 11:10: Αποχωρούν από την Αίγυπτο 350 μέλη του ΟΗΕ μαζί με τις οικογένειές τους και με ειδική πτήση θα αφιχθούν στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Οργανισμού Ρολάντο Γκόμεζ. Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου 600 άνθρωποι θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της Κύπρου

► 11:00: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπαράκ κι η κυβέρνησή του πρέπει να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών

► 10:35: Το αντιπολιτευόμενο κόμμα WAFD ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση μετά τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, όπως σημείωσε, υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.

“Ορισμένα από τα μέλη του συμβουλίου του κόμματος κατευθύνονται στην Ταχρίρ για να συνταχθούν με τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του κόμματος Σαγίντ Μπαντάουϊ” δήλωσε ο Γιασίν Ταγκελντίν, αναπληρωτής πρόεδρος του WAFD.
► 10:10: Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info ότι οι Γάλλοι “που δεν έχουν επείγουσα ή σημαντική υποχρέωση για να παραμείνουν στο αιγυπτιακό έδαφος” πρέπει να επιστρέψουν “το συντομότερο δυνατόν”

► 09:30: ΥΕΜΕΝΗ: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Υεμένη διαδηλώνουν σήμερα σε μια “Ημέρα της Οργής”, όπως την έχουν ονομάσει, στην πρωτεύουσα Σαναά ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από ανάλογη συγκέντρωση των υποστηρικτών του καθεστώτος, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

► 09:20: Η Ουάσινγκτον κάλεσε πριν από λίγο τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα επισημαίνοντας πως η όποια καθυστέρηση δεν είναι συνετή.

► 09:00: Πλήθος υποστηρικτών του Μουμπάρακ ξεκίνησε από τη συνοικία Γκίζα με κατεύθυνση την Πλατεία Ταχρίρ, στην απέναντι όχθη του Νείλου

► 08:00: Αρματα μάχης έχουν σταθμεύσει περιμετρικά της πλατείας

► 07:00: Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί με οδοφράγματα στην πλατεία Ταχρίρ

► 06:00: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμών των μαχών γύρω από την πλατεία Ταχρίρ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οπαδοί του Μουμπάρακ άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων διαδηλωτών λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους