Newsroom

Newsroom

100 χρόνια μεξικανικής επανάστασης στην Αλκυονίδα

Η New Star τιμώντας τα 105 χρόνια της μεξικανικής επανάστασης διοργανώνει στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης "Studio" φεστιβάλ κινηματογράφου, στο οποίο θα προβληθούν ταινίες μεξικάνικης και διεθνούς παραγωγής. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 19 ως τις 25 Μαΐου, και θα προβάλλονται καθημερινά 2 ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ.

573af0ba1dc5249c5c8b47a9

Στις 25 Μαΐου 1911 ξεκίνησε η αγροτική Μεξικανική Επανάσταση με ηγέτη τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο οποίος μαζί με τους Φρανσίσκο Μαντέρο, Πάσκουαλ Ορόζκο και Πάντσο Βίγια ανέτρεψαν το δικτάτορα της χώρας Πορφίριο Ντίαζ. Ο μεγαλύτερος επαναστάτης του Μεξικό αναδείχθηκε σε σπουδαία ηγετική προσωπικότητα των ανταρτών της Επανάστασης, που μαχόταν εναντίον του στρατηγού Ντίαζ. Οργάνωσε και διοικούσε σημαντική επαναστατική δύναμη, ονομαζόμενη “Απελευθερωτικός Στρατός του Νότου”. 

To σινεφίλ κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 14 επιλεγμένες ταινίες της παγκόσμιας φιλμογραφίας.Ξεκινάμε στις 19/5 με το “Mexican Fantasy” του Oleg Kovalov, ο οποίος συνθέτει ένα πάζλ με υλικό του Eisenstein προορισμένο για το “Que Viva Mexico”, που αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του Μεξικού. Το υλικό, παράτολμο για τη δεκαετία του ΄30, συνοδεύεται από παραδοσιακά ακούσματα καθώς και από ηχητικά εφέ, ικανά να δώσουν την απόκοσμη αίσθηση ότι είσαι εκεί.

Ακολουθεί το “Vamonos Com Pancho Villa” σε σκηνοθεσία του Fernando de Fuentes, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του μεξικανικού κινηματογράφου. Πρόκειται για την επική ιστορία 6 γενναίων χωρικών, που ακολουθούν τον Pancho Villa στις μάχες. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Rafael Munoz,που έζησε από κοντά την επανάσταση. Η πρόθεση του Fuentes για ρεαλισμό συμπληρώνεται από την υπέροχη φωτογραφία του θρυλικού Gabriel Figueros.

Την Παρασκευή 20/5, συνεχίζουμε με το “El Compadre Mendoza”, αριστούργημα κι αυτό του Fuertes. Αφηγείται την ιστορία ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, του Μεντόζα, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση ανάμεσα στους κυβερνητικούς και τους επαναστάτες, μέχρι που μια μεγάλη προδοσία θα τον κάνει να διαλέξει στρατόπεδο. Τόσο από καλλιτεχνικής, όσο και από τεχνικής άποψης, θεωρείται μια από τις πιο άρτιες ταινίες του Fernando de Fuentes και μια από τις πιο κλασικές μεξικάνικες ταινίες όλων των εποχών.

Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ του Francesco Taboada Tabone, “Los Ultimos Zapatistas”, επιχειρεί μια ενδελεχή έρευνα για τη Μεξικανική Επανάσταση και τους ήρωες της. Βασίζεται στην ανατριχιαστική μαρτυρία όσων πάλεψαν στο πλευρό του θρυλικού στρατηγού Zapata, το 1910. Οι συναγωνιστές του μιλούν για την προδοσία της Επανάστασης από τις επόμενες κυβερνήσεις, τον σημερινό νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί στη χώρα τους, την οικολογική καταστροφή και όλα όσα απειλούν τα ιδεώδη, για τα οποία αγωνίστηκαν.

Το Σάββατο, στις 21/5, θα προβληθεί η ταινία “El Companeros” του Sergio Corbucci. Ένα από τα πιο διάσημα spaghetti western όλων των εποχών, με τη μουσική επένδυση του Ennio Morricone. Παιχνίδια εξουσίας και μάχες με θανατηφόρα όπλα στην πόλη του San Bernardino στα χρόνια της Μεξικανικής επανάστασης. Ο Αμερικανός Yolaf Peterson διακινεί όπλα, τα οποία επιδιώκει να πουλήσει στον επαναστάτη Mongo. Ένα μεγάλο ποσό, που θα μπορούσε να σώσει τον Mongo, είναι καλά κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο της πόλης, και τον κωδικό γνωρίζει μόνο ο ειρηνιστής καθηγητής Xantos, που κρατείται από τους Αμερικανούς. Ο Yolaf συμφωνεί να απελευθερώσει τον Xantos, αλλά ένας συνεργάτης του έχει άλλες ιδέες…

Αμέσως μετά θα δείτε το “Viva Zapata” του σπουδαίου ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Elia Kazan. Πρόκειται για τη βιογραφία του θρυλικού Emiliano Zapata, ηγέτη της Μεξικανικής επανάστασης ενάντια στη δικτατορία Ντίαζ, στις αρχές του 20ού αι. Το 1909 ο Emiliano Zapata, από καλή οικογένεια αλλά πλέον απένταρος, ταξιδεύει στο Μεξικό από την επαρχία για να εκφράσει την αγανάκτησή του και την εναντίωσή του στον Πρόεδρο Diaz. Στην ταινία κυριαρχεί η φιγούρα τουMarlon Brando καθώς και η ερμηνεία του Anthony Quinn, που τιμήθηκε με Όσκαρ. Μια διάσημη χολιγουντιανή ταινία με θέμα την Μεξικανική επανάσταση, που άφησε ιστορία. Το σενάριο έγραψε ο σπουδαίος σεναριογράφος του Χόλιγουντ,Τζον Στάιμπεκ.

Την Κυριακή, τη σκυτάλη παίρνει και πάλι ο Emilio Fernandez με την ταινία “Enamorada”. Στα χρόνια της Μεξικανικής επανάστασης, ένας στρατηγός των επαναστατών ερωτεύεται την κόρη ενός αριστοκράτη, η οποία εμφορείται από προοδευτικές ιδέες. Ένα δράμα-αριστούργημα της δεκαετίας του ΄50, που κέρδισε κριτικούς και θεατές κι απέσπασε 8 βραβεία.

Ακολουθεί το “La Cucaracha” του Ismael Rodriguez. Αφηγείται την ιστορία μιας γενναίας γυναίκας, της Cucaracha, η οποία οδηγεί μια ομάδα γυναικών σαν κι αυτή σε συμπλοκή με τις δυνάμεις του Δεκανέα των επαναστατών, Zeta.

Τη Δευτέρα 23/5 θα προβληθεί η ταινία “Que Viva Mexico!” του Sergei Eisenstein. Στο απόγειο της δόξας του, στα μέσα του περασμένου αιώνα, ο διάσημος σκηνοθέτης μετακομίζει στο Χόλιγουντ, όπου γοητεύεται από τα όσα συμβαίνουν στα νότια της χώρας. Αποφασίζει να γυρίσει μια επική ταινία, ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο μαγικό ρεαλισμό για το Μεξικό και τους ανθρώπους του. Κινηματογραφεί ασταμάτητα, μαζεύοντας υλικό 50 ωρών. Όμως το όλο εγχείρημα γίνεται προσωπικό, με αποτέλεσμα οι χρηματοδότες του να αποχωρήσουν. Λόγω του συμβολαίου, ο Eisenstein δεν είχε το δικαίωμα να επεξεργαστεί το υλικό, το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε το 1979 από τον Grigori Aleksandrov, που είχε συνοδέψει τον Eisenstein στο Μεξικό μετά τον διωγμό και των δυο από τις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ, που βραβεύθηκε με το Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας το 1979, αναφέρεται στην πολιτισμική παράδοση του Μεξικού, στα ήθη και έθιμα των Ινδιάνων, αλλά και στην ηρωϊκή επανάσταση του Zapata.

Ακολουθεί η ταινία του Ismael Rodriguez, “Pancho Villa Y La Valentina”. Η ζωή του Μεξικανού ηγέτη της Επανάστασης ξετυλίγεται με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ άγνωστες πτυχές της βγαίνουν στο φως. Ο Rodriguez επιχειρεί να δείξει τον Villa πιο ανθρώπινο και προσιτό στους απλούς μεξικανούς. Την ιστορία διηγείται για άλλη μια φορά το κομμένο κεφάλι του Villa, παντρεύοντας τον τρόμο με το κωμικό.

Την Τρίτη 24/5 ο Fernando de Fuentes επιστρέφει με το “El Prisoniero 13”. Την εποχή της Μεξικανικής Επανάστασης, ένας διεφθαρμένος συνταγματάρχης δωροδοκείται για να απελευθερώσει έναν επαναστάτη κρατούμενο, με την προϋπόθεση κάποιος άλλος να [πάρει τη θέση του. Από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, στη θέση αυτού του κρατούμενου, που πρόκειται να εκτελεστεί, θα βρεθεί ο ίδιος του ο γιος… Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος του κορυφαίου μεξικανού σκηνοθέτη, και είναι η πιο ωμή ταινία του. καθώς αντικατοπτρίζει την παράνοια και τη διαστρέβλωση των ηθικών αξιών στα χρόνια της Επανάστασης.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία “Pancho Villa” του Buzz Kulik. Ένας αμερικανός αεροπόρος, που βρίσκεται κρατούμενος στο Μεξικό, σκοπεύει να βοηθήσει τον Pancho Villa στον αγώνα του ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Τετάρτη 25/5, με 2 ταινίες του μεξικανικού κινηματογράφου. Η πρώτη είναι η κλασική ταινία του Ismael Rodriguez “Asi era Pancho Villa”. Στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Rodriguez, το κεφάλι του Pancho Villa, διατηρημένο σε ένα ινστιτούτο ερευνών, αφηγείται ιστορίες από την προσωπική του ζωή. Σημαδιακή η ερμηνεία του Pedro Armendaris, που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τον λαϊκό ήρωα. Ο μαγικός ρεαλισμός της ταινίας διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή…

Η δεύτερη ταινία της βραδιάς και η τελευταία του φεστιβάλ ανήκει στον Jose Balanos και φέρει τον τίτλο “La Soldadera”. Η ταινία εστιάζει στη Lazara, μια απλή χωριατοπούλα, που εμπλέκεται στην Μεξικανική Επανάσταση. Ακολουθεί τον νεαρό σύζυγό της, όταν αυτός επιστρατεύεται στον κυβερνητικό στρατό. Δυστυχώς σκοτώνεται στη μάχη, κι ένας άνδρας απ΄τον στρατό του Pancho Villa την παίρνει για σύζυγό του. Αν και η ίδια δεν πολεμάει, παρευρίσκεται στις μάχες και εμπλέκεται στην Επανάσταση. Το μόνο όμως που επιθυμεί είναι ένα σπίτι…

Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε μας 2108640054

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡ0ΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 19/5

18.30 Mexican Fantasy – Oleg Kovalov, (1998), 100’

20:15 Vamonos con Pancho Villa! / Let’s Go with Pancho Villa!

Fernando de Fuentes, (1936), 92’

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5

18.30 El compadre Mendoza / Godfather Mendoza

Fernando de Fuentes – Juan Bustillo Oro, (1934), 85’

20.00 Los ultimos zapatistas, heroes olvidados

The Last Zapatistas, Forgotten Heroes

Francesco Taboada Tabone, (2002), ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, 70’

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5

18.00 Companeros – Sergio Corbucci, (1970), 118’

20:00 Viva Zapata! – Elia Kazan, (1952)

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/5

18.15 Enamorada – Emilio Fernández, (1946), 99

20,00 La cucaracha – Ismael Rodríguez, (1959), 97’

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5

18.30 Que Viva Mexico! – Sergei M. Eisenstein, (1979), 90’

20:00 Pancho Villa Y La Valentina / Pancho Villa And Valentina

Ismael Rodriguez, (1960), 87’

ΤΡΙΤΗ 24/5

18.30 El Prisionero 13 / Prisoner 13 – Fernando de Fuentes, (1933), 76’

20.00 Pancho Villa / Villa Rides – Buzz Kulik, (1968), 125’

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5

18.30 Asi era Pancho Villa/This Was Pancho Villa – Ismael Rodríguez (1957), 90’

20:00 La soldadera / The Female Soldier – Jose Bolanos (1966), 88’

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο