Newsroom

Newsroom

Ελευθερία του Τύπου: 84η στον κόσμο η Ελλάδα

Την 84η θέση μεταξύ 179 κρατών, κατέχει η Ελλάδα, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο ετήσιο…

Την 84η θέση μεταξύ 179 κρατών, κατέχει η Ελλάδα, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο ετήσιο κατάλογο των χωρών που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση “Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα”, η χώρα μας έχασε 14 θέσεις από πέρυσι.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και Νορβηγία, ενώ τελευταίες στην κατάταξη είναι η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν.

Η Συρία, η Σομαλία, το Ιράν, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Κούβα, το Σουδάν και η Υεμένη συμπληρώνουν τον κατάλογο των χωρών που σέβονται λιγότερο την ελευθερία του Τύπου στα 179 κράτη που εξετάστηκαν.

Αισθητή πτώση -74 θέσεων- σημείωσε το Μάλι το οποίο βρίσκεται στην 99η θέση, κυρίως εξ αιτίας του πραξικοπήματος της 22ας Μαρτίου. Η Τουρκία έχασε έξι θέσεις και βρίσκεται στην 154η θέση. Χαρακτηρίζεται μάλιστα από την ΜΚΟ, η οποία εξέδωσε τον κατάλογο, ως η “πρώτη φυλακή παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που ασκούν κριτική στις Αρχές για το κουρδικό ζήτημα”.

Η ΜΚΟ επισημαίνει για άλλες χώρες μερικές “μείζονος σημασίας βελτιώσεις” και σημαντική πρόοδο. Αυτές είναι το Μαλάουι, που κέρδισε 71 θέσεις και κατατάσσεται πλέον στην 75η και η Ακτή Ελεφαντοστού (96η, +63 θέσεις), η οποία δείχνει να εξέρχεται από τη μετεκλογική κρίση που ξέσπασε μεταξύ των υποστηρικτών του Λοράν Γκμπαγκμπό και του Αλασάν Ουαταρά.

Η Μιανμάρ (151η, +18 θέσεις) επιβεβαιώνει μια ελαφρά πρόοδο μετά τη “βιρμανική άνοιξη”. Στην Ασία πάντα, η Ινδία (140η, -9 θέσεις) είναι στο χειρότερο επίπεδό της μετά το 2002, κυρίως λόγω της λογοκρισίας στο διαδίκτυο που εξακολουθεί να εντείνεται.

Η Κίνα (174η) “δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης” με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και πολιτών χρηστών του διαδικτύου να εξακολουθεί να είναι στη φυλακή.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν επίσης ότι “η στροφή στην καταστολή που υιοθετήθηκε μετά την επιστροφή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν” ήταν αιτία η Ρωσία να χάσει έξι θέσεις και να καταλάβει την 148η για το 2012.

Χαμός στα δικαστήρια Βόλου: H Ζωή Κωνσταντοπούλου εμπόδισε την έξοδο στην πρόεδρο (photo)

6207892

Χαμός στα δικαστήρια Βόλου: H Ζωή Κωνσταντοπούλου εμπόδισε την έξοδο στην πρόεδρο (photo)

«Μην με ακουμπάτε, αυτό που κάνετε είναι παράνομο», φαίνεται να έλεγε στους αστυνομικούς η Ζωή…