Newsroom

Newsroom

"Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα: 1930-1950" – H γοητευτική ιστορία του ραδιοφώνου

Το θέμα της ΕΡΤ μοιάζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις ημέρες που διανύουμε, και ο καθένας το εξετάζει και το…

radiofonia

Το θέμα της ΕΡΤ μοιάζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις ημέρες που διανύουμε, και ο καθένας το εξετάζει και το αποτιμά από τη σκοπιά του. Σε αυτό τον ορυμαγδό έρχεται να αντιπαρατεθεί η ψύχραιμη φωνή του Μανώλη Χαιρετάκη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου το έργο Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα: 1930-1950 κυκλοφόρησε μόλις.

Γνώστης του αντικειμένου σε βάθος, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, άρθρων και μελετών για τα ΜΜΕ, ο Μανώλης Χαιρετάκης αποφάσισε να ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις πρώτες ημι-ερασιτεχνικές προσπάθειες ως την καθιέρωση του μέσου, σταχυολογώντας διηγήσεις, ενώνοντας τις κλωστές της τεχνολογικής εξέλιξης, της πολιτικής επιρροής, της εδαφικής επέκτασης και της συμβολής προσώπων και θεσμών.

Φυσικά, ο Χαιρετάκης δεν περιορίζεται στα γεγονότα όπως αυτά καταγράφονται σε διάσπαρτα αρχεία. Τον απασχολούν επίσης η κριτική αποτίμηση του ρόλου του ραδιοφώνου σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αναστάτωσης, ο τρόπος με τον οποίο το μέσο αξιοποιήθηκε από τους κυβερνώντες για προπαγανδιστικούς σκοπούς, η θέση που κατέκτησε με τα χρόνια στη συνείδηση του κοινού.

Το γεγονός ότι η κυκλοφορία του βιβλίου συνέπεσε χρονικά με την κυοφορία της «νέας» ΕΡΤ ενδέχεται να αποδειχθεί ωφέλιμο. Ωφέλιμο στους εργαζόμενούς της στους οποίους είναι αφιερωμένο, ωφέλιμο και στους διοικούντες οι οποίοι θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να αποφύγουν τα ολισθήματα του παρελθόντος.

Το βιβλίο τυπώθηκε στα εκδοτήρια του ΚΕΘΕΑ Σχήμα-Χρώμα.

Πηγή: tospirto.net

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…