Newsroom

Newsroom

Γιατί είναι τόσο θρεπτικά τα αυγά;

Αν και αρκετά «παρεξηγημένο», αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Η θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό…

ayga 0

Αν και αρκετά «παρεξηγημένο», αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Η θρεπτική του αξία, σε συνδυασμό με το χαμηλό ενεργειακό του περιεχόμενο, το καθιστούν πολύτιμο αλλά και απαραίτητο για τη διατροφή μικρών και μεγάλων.

Το αυγό παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει έναντι άλλων πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης.

Ο κρόκος του αυγού περιέχει επίσης λιπαρά οξέα, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 είναι μονο- και πολυακόρεστα, τα λεγόμενα δηλαδή «καλά» λιπαρά, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και αυγά που είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ως αποτέλεσμα ειδικής διατροφής που παρέχεται στις κότες. 

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, το αυγό προσφέρει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες Α και D, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, φώσφορο, σελήνιο και ιώδιο.

Επιπλέον, αποτελεί ιδιαίτερα πλούσια πηγή χολίνης, ενός συστατικού που είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και για το μεταβολισμό των λιπιδίων, ενώ παράλληλα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ακόμη, ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, καθώς προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Σχετικά με το «ένοχο» συστατικό του, γνωρίζουμε πλέον πως η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής επηρεάζει πολύ λιγότερο τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με άλλα συστατικά, όπως τα κορεσμένα ή τα trans λιπαρά οξέα. Συνεπώς, αν και η περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερόλη είναι υψηλή (1 μέτριο αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλης), ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση έως και 6-7 αυγών ανά εβδομάδα δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε υγιείς ενήλικες.

Από την άλλη, άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία μπορούν να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, αρκεί η συχνότητα κατανάλωσης να μην υπερβαίνει τα 2-3 αυγά ανά εβδομάδα. 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…