«Κόλαφος» ΕΕ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ζητά επίσημη ανεξάρτητη έρευνα για τα pushback, μετά το δημοσίευμα των ΝΥΤ

«Είναι απαραίτητο να γίνει η δέουσα έρευνα από τις ελληνικές αρχές, που θα πρέπει να βασίζεται στο νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης», έγραψε η επίτροπος της Κομισιόν.

nytimes video2

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, ανήγγειλε αυτή τη Δευτέρα (22/05) ότι οι Βρυξέλλες έχουν στείλει επίσημο αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση να ερευνήσει «πλήρως και ανεξάρτητα» το περιστατικό pushback που ήρθε στο φως από τους New York Times την περασμένη Παρασκευή (19/05).

«Είναι απαραίτητο να γίνει η δέουσα έρευνα από τις ελληνικές αρχές, που θα πρέπει να βασίζεται στο νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης», έγραψε η επίτροπος, συμπληρώνοντας την ανάρτησή της στο Twitter με παλιότερο ποστ, στο οποίο αναφέρονται οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, όπως προβλέπονται».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, οι ΝΥΤ αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση συλλαμβάνει, μεταφέρει και αφήνει σε διεθνή ύδατα 12 μετανάστες από διάφορες χώρες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ φυλάσσονται με χρηματοδότηση που προέρχεται κατά 75% από τις Βρυξέλλες.

Το νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ-φωτιά των New York Times αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές διαχείρισης που υιοθετεί για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το αμερικανικό μέσο, κατέγραψε παράνομες επαναπροωθήσεις. Το ρεπορτάζ ενδέχεται να είναι η πιο καταδικαστική απόδειξη μέχρι στιγμής, για την παραβίαση των διεθνών νόμων και των κανόνων της Ε.Ε. που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο.

Διαβάστε περισσότερα: NYT: «Η Ελλάδα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» – Ξεμπρόστιασαν την κυβέρνηση για τα παράνομα pushbacks (Video)

Επομένως η Κομισιόν έχει κάθε λόγο να διερευνήσει αν οι επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων έγιναν με κοινοτικά χρήματα, πράγμα που αν ισχύει θα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις στη χώρα.

 

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…