Αποκάλυψη-«βόμβα»: H ΜΚΟ Human Rights 360 καταγγέλλεται για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»

Διαδρομές μεγάλων ποσών στο στόχαστρο, που ξεπερνούν κατά πολύ τις 120.000 ευρώ. Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα.

20 evros prosfyges 1

Από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (Αρχή για το Ξέπλυμα) υπό τον επικεφαλή της, ε. τ Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Χαρ. Βουρλιώτη κατατέθηκε πόρισμα στην εισαγγελία και τα αρμόδια υπουργεία, στο οποίο περιγράφονται οι πρακτικές ιδιοποίησης, από δίκτυο ΜΚΟ, ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για τη στήριξη μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, πρόκειται για ένα ογκώδες πόρισμα που περιγράφει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους και τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σημειώνεται πως η έρευνα Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, είναι γνωστότερη ως Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος.

Το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η βασική οργάνωση που αναφέρεται στο πόρισμα, ως ο κινητήριος μοχλός, είναι η Human Rights 360 που ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά τις καταγγελίες της Οργάνωσης πως οι ελληνικές αρχές άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Έβρο τον δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης πήρε πίσω κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ αναμένεται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και της απιστίας. Ήδη φαίνεται πως έχουν «παγώσει» οι λογαριασμοί του ιδίου, προσφιλούς του ατόμου, της Οργάνωσης και άλλων προσώπων.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το συγκεκριμένο πρόσωπο και οι συνεργοί του, φέρεται να είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο – όχι την Ε.Ε. – στον οποίο συμμετέχουν χώρες, όπως η Νορβηγία, που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις.

Διαδρομές μεγάλων ποσών στο στόχαστρο

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, που επικαλείται πληροφορίες από το πόρισμα, παράλληλα στήθηκε και ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δίκη του Οργάνωση.

Ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, φαίνεται πως είχε συνάψει σχέση εργασίας με εκείνες και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από την ΜΚΟ Human Rights 360 σε αυτές. Το ποσό, κατά πληροφορίες, ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.

Τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ανάπτυξης έχουν λάβει το πόρισμα και έχουν μπλοκάρει χρηματοδότηση ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί για τη ΜΚΟ.

Κατά τη Real News, τα έσοδα της Human Rights 360 από δωρεές αυξήθηκαν από περίπου 19.000 ευρώ σε άνω του ενός εκατομμυρίου εντός τεσσάρων ετών.

Σε εκκρεμότητα, να σημειωθεί, παραμένει και ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Άρειο Πάγο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.

Επιπλέον, σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο, ο διευθυντής της HumanRights360 είχε προβεί σε δήλωση νομιμοφροσύνης και συμμόρφωσης με τη γραμμή και τις πιέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «εσφαλμένη πεποίθηση ότι [οι πρόσφυγες] βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε ότι η νησίδα είναι μοιρασμένη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ προκύπτει ότι οι πρόσφυγες μετακινούνταν και στο ελληνικό μέρος της. Μετά τη δήλωση, ακολούθησε κείμενο διαφοροποίησης και παραιτήσεις εργαζομένων.

Στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την efsyn.gr, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Αρχή διερευνούσε επίσης τη δραστηριότητα της οργάνωσης σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας (άρθρο 138 ΠΚ) και με το αδίκημα της νόθευσης αποδεικτικών, δημιουργώντας την έντονη εντύπωση μιας απόπειρας ποινικοποίησης της υπόθεσης του Έβρου. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν έχει γίνει γνωστό αν το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται και σε αυτά τα αδικήματα ή αν υπήρξε διερεύνηση και ποια ήταν η τύχη της.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…