Newsroom

Newsroom

Κρατήρας Ramon – Ισραήλ: Αστροναύτες προσομοιώνουν τη ζωή στον Άρη (Photos/Video)

«Ο «Αρειανός» μας βιότοπος, αυτή τη στιγμή, είναι ο πιο πολύπλοκος και σύγχρονος αναλογικός ερευνητικός σταθμός σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο Γκρόμερ, διευθυντής του αυστριακού διαστημικού φόρουμ.

AP21064748737016

Μια ομάδα έξι ατόμων βρίσκεται στον κρατήρα Ramon στην έρημο του νότιου Ισραήλ και προσομοιώνουν το πώς θα ήταν να ζεις  – για περίπου ένα μήνα – στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η κατοικία τους, με το όνομα «AMADEE-20» είναι κρυμμένη κάτω από μια βραχώδη προεξοχή.

Στο εσωτερικό του χώρου, που έχει έκταση 120 τ.μ., οι επιστήμονες κοιμούνται, τρώνε και διεξάγουν πειράματα.

Με το που βγουν από την κατοικία τους, οι επίγειοι αστροναύτες φορούν διαστημικές στολές με κάμερες, μικρόφωνα και αυτόνομα αναπνευστικά συστήματα, όπως ακριβώς θα έκαναν εάν βρίσκονταν στον Άρη.

«Κάθε λάθος που κάνουμε εδώ στη γη, ελπίζουμε να μην το επαναλάβουμε στον Άρη», λέει ο Γκέρνοτ Γκρόμερ, διευθυντής του αυστριακού διαστημικού φόρουμ. Το αυστριακό φόρουμ τρέχει το έργο μαζί με την Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία και την τοπική ομάδα D-MARS.

Οι πρόσφατες αποστολές στον Άρη μαγνήτισαν τους λάτρεις της αστρονομίας σε όλο τον κόσμο με τα ρομποτικά ρόβερ όπως το Perseverance της NASA και, για πρώτη φορά, το ελικόπτερο Ingenuity, που προσέφεραν μια ματιά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη είναι εξαιρετικά δύσκολη, και ως εκ τούτου πιθανόν να χρειάζεται πάνω από μια δεκαετία για να υλοποιηθεί.

Με το AMADEE-20, το οποίο έπρεπε να δημιουργηθεί το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω του COVID-19, η ομάδα ελπίζει να φέρει νέα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία για αυτήν την αποστολή, όταν έρθει η ώρα της.

«Ο «Αρειανός» μας βιότοπος, αυτή τη στιγμή, είναι ο πιο πολύπλοκος και σύγχρονος αναλογικός ερευνητικός σταθμός σε αυτόν τον πλανήτη», είπε ο Γκρόμερ.

Οι κινήσεις της ομάδας στο εσωτερικό του AMADEE-20, παρακολουθούνται συνέχεια από κάμερες. Το ίδιο ισχύει και για τις ζωτικές τους ενδείξεις, όπως ο παλμός, η θερμοκρασία, η πίεση, η αναπνοή τους κλπ.

Παράλληλα, άλλοι μηχανικοί και ειδικοί εργάζονται στον εξωτερικό χώρο με drone και rover, για την βελτίωση της αυτόνομης πλοήγησης και χαρτογράφησης, σε έναν κόσμο όπου το GPS δεν είναι διαθέσιμο.

Η ομάδα αποστολής πραγματοποιήσουν περισσότερα από 20 πειράματα σε τομείς όπως η γεωλογία, η βιολογία και η ιατρική και ελπίζουν να δημοσιεύσουν μερικά από τα αποτελέσματα όταν τελειώσουν.

«Είμαστε έξι άτομα που δουλεύουμε σε ένα στενό χώρο υπό μεγάλη πίεση για να κάνουμε πολλές δοκιμές. Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις », είπε ο 36χρονος Άλον Τέντζερ, φορώντας το διαστημικό κοστούμι, που φέρει περίπου 50 κιλά εξοπλισμού. «Αλλά εμπιστεύομαι το πλήρωμά μου και πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Δείτε το βίντεο

Με πληροφορίες από το New York Post 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…