Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην Εκκλησία για να «ξεμπλοκάρουν» οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα που ιερείς στην Κρήτη αρνούνται να κοινωνήσουν εμβολιασμένους, η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ζητάει τη βοήθεια της Ιεράς Συνόδου

4887681 0

Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών έχει φέρει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση που αδυνατεί να πείσει τους πολίτες και πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία, ελπίζοντας πως θα έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουλίου, το πρωί, ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

«Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον, γι’ αυτό θα ήταν καλό να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, ιδίως αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι άνω των 60 ετών» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο στην Εκκλησία, επικρατούν (τουλάχιστον) δύο τάσεις…

Ιερείς στην Κρήτη αρνούνται να κοινωνήσουν εμβολιασμένους

Ένα παράδειγμα από την επιρροή που ασκεί η Εκκλησία σε πιστούς προκειμένου να μην εμβολιαστούν έδωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος κατήγγειλε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ πως ιερείς στην Κρήτη απειλούν πιστούς ότι, αν εμβολιαστούν, θα τους απαγορεύσουν το Μυστήριο της Εξομολόγησης αλλά και τη συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

«Οι παπάδες αυτοί με την προπαγάνδα, δημιουργούν ένα κλίμα ψυχολογικής και πνευματικής βίας κατά των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν. Λειτουργούν βλάσφημα απέναντι στη θρησκεία αλλά και ενάντια στη θέληση της Ιεράς Συνόδου λες και τα ποίμνιά τους είναι τσιφλίκι τους» κατήγγειλε ο καθηγητής σε έντονο ύφος.

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στα αλλεπάλληλα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με ιερείς να προσφέρουν… απλόχειρα τη θεία κοινωνία στους πιστούς, να εμποδίζουν πιστούς που φορούσαν μάσκες να εισέρχονται στους ναούς, να εισέρχονται υπεράριθμοι πολίτες εντός των ναών παρά τα περιοριστικά μέτρα κ.ο.κ.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος

Από την άλλη, υπάρχουν και φωνές εντός της Εκκλησίας που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Σε συνάντηση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, Γιάννη Καρβέλη, με τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία της μητρόπολης και ζητήθηκε η συνδρομή της Εκκλησίας, ώστε να παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν, ο μητροπολίτης έδειξε να έχει θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα.

«Η συνεργασία μας έχει ένα κοινό στόχο, δηλαδή να θωρακίσουμε το λαό από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας για την πατρίδα μας. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αρχικά με προσευχή, αλλά και υπακοή στην επιστήμη που είναι δώρο Θεού. Δυστυχώς, μερικοί δαιμονοποιούν ή απομυθοποιούν την επιστήμη. Η Εκκλησία συνεργάζεται με την επιστήμη και αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνει εντονότερα, διότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, ενώ ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός».

«Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος» φέρεται να είπε ο μητροπολίτης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε όχι μόνο να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας που είναι μέγα μέλημα, αλλά κυρίως τους άλλους. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και με αγάπη πρέπει να προστατεύουμε τον συνάνθρωπό μας, που είναι Εικόνα του Θεού, που είναι η οικογένειά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Μένει λοιπόν να φανεί αν η Ιερά Σύνοδος θα καταφέρει να πάρει σαφή θέση υπέρ των εμβολιασμών, και αν θα καταφέρει να την υλοποιήσει, δεδομένων των φωνών εντός της που συνεχίζουν – ακόμη και σήμερα – να αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…