Νέα αυστηρότερα lockdown σε Σλοβενία και Μάλτα

Πληθαίνουν οι χώρες που αυστηροποιούν τα μέτρα για να αποφευχθεί αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Πάσχα. Σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων ζητούν οι γιατροί των ΜΕΘ και στη Γερμανία. 

AP20229456016023

Η Σλοβενία, η οποία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 τον Φεβρουάριο, αποφάσισε σήμερα νέα μερική καραντίνα και αυστηροποίηση των μέτρων στα σύνορα απέναντι στην «ανησυχητική κατάσταση» των γειτονικών της χωρών.

Εκτός των καταστημάτων με τα είδη πρώτης ανάγκης, όλα τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά όπως και οι πολιτιστικές λέσχες και τα θρησκευτικά ιδρύματα από την 1η έως τις 12 Απριλίου, οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και οι μετακινήσεις περιορίζονται στην περιοχή διαμονής των πολιτών.

Οι εταιρίες καλούνται να εφαρμόσουν την τηλεργασία όποτε είναι δυνατόν. Οι μαθητές θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε πως «Ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα της καραντίνας μετά τις 12 Απριλίου».

Από τη Δευτέρα, οι κάτοικοι δεν θα μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, με εξαίρεση εκείνους που θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανοσίας στη νόσο Covid-19 μετά τη μόλυνση.

«Θα επιτύχουμε ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού για να περιορίσουμε την επιδημία μόλις τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γιάνσα. «Μέχρι τότε, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε τη διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους».

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η μικρή χώρα έχει καταγράψει πάνω από 4.000 θανάτους από την εμφάνιση της πανδημίας, αριθμός που την καθιστά μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 193 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, από 750 ημερήσια κρούσματα που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο του Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 950 σήμερα, ενώ η κατάσταση στις χώρες γύρω από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η Μάλτα αυστηροποιεί τα περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Πάσχα

Η Μάλτα περιόρισε σήμερα σε δύο τον μέγιστο αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναντώνται σε δημόσιους χώρους καθώς επιχειρεί να εμποδίσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη διάρκεια του Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, περιλαμβανομένων του κλεισίματος σχολείων και εστιατορίων, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, αλλά παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται δεν είναι ακόμη η ώρα για να αρθούν οι περιορισμοί.

Ο ίδιος είπε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα αυξηθούν στα 300, από 100, ευρώ ανά άτομο. Οι κανόνες αυτοί δεν αφορούν μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Η χώρα επέτρεπε μέχρι σήμερα τις συναντήσεις έως τεσσάρων ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον Αμπέλα, όλοι οι ταξιδιώτες που θα φθάνουν στην Μάλτα θα πρέπει από αύριο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό που θα έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Όσοι θα φθάνουν χωρίς να έχουν κάνει τεστ, θα υποβάλλονται κατά την άφιξή τους και όσοι αρνούνται ή βγαίνουν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Η νησιωτική χώρα των 500.000 κατοίκων κατέγραψε 510–αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων– στις 10 Μαρτίου, αλλά έκτοτε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται συστηματικά με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει σήμερα μόλις 67 νέα κρούσματα και τον μικρότερο αριθμό ενεργών κρουσμάτων από την αρχή του χρόνου–1.402.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φιρν έγραψε χθες στο Twitter ότι το 30% του ενήλικου πληθυσμού της Μάλτας έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση κατά του κορονοϊού και ένα ποσοστό 12% με 13% και με την δεύτερη, γεγονός που τοποθετεί την χώρα στην κορυφή των εμβολιασμών στην ΕΕ.

Σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων ζητούν οι γιατροί των ΜΕΘ στη Γερμανία
 

Μετά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ζητούν σκληρότερο lockdown διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων, προκειμένου να «σπάσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αυτό θα σώσει πολλές ζωές και ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκερνό Μαρξ. «Βαδίζουμε προς την καταστροφή με τα μάτια ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρξ και ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, υπάρχουν πλέον ελεύθερες μόνο 1.644 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στις Μονάδες έχει από τις 10 Μαρτίου αυξηθεί από 2.727 σε 3.448.

«Αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται εκθετικά τις επόμενες εβδομάδες, ανεξαρτήτως του τι κάνουμε τώρα», διευκρίνισε ο ιατρικός – επιστημονικός διευθυντής της DIVI Κρίστιαν Καραγιαννίδης. «Με περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19, τα πράγματα σιγά σιγά γίνονται πολύ κρίσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε.

Ο συνάδελφός του, Στέφεν Βέμπερ – Κάρστενς, πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πολίτες δεν αντιλήφθηκαν πόσο οριακή ήταν η κατάσταση μεταξύ Χριστουγέννων και αρχών Ιανουαρίου. Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό διακομίσθηκαν αεροπορικώς από την ανατολική και την κεντρική Γερμανία προς τον Βορρά. Τώρα, σημείωσε, έχουν αρχίσει και πάλι να καταγράφονται παρόμοια αιτήματα.

Χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με πολίτες, ότι πρέπει να επιβληθεί ένα πολύ αυστηρό lockdown 10, 14 ημερών, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…