Newsroom

Newsroom

Αυξάνεται η παγκόσμια ανισότητα στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους, σε συνέντευξη τύπου στις 18 Γενάρη, εστίασε την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της παγκόσμιας ισοδιανομής των διαθέσιμων δόσεων για το εμβόλιο. Τόνισε ότι 49 χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 39.000.000 δόσεις, ενώ την ίδια στιγμή στις φτωχότερες χώρες έχουν φτάσει μόνο 25. 

AP 20314583815800 1

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους, σε συνέντευξη τύπου στις 18 Γενάρη χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το ιατρικό και επιστημονικό επίτευγμα της παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από χρόνο. 

Ταυτόχρονα όμως, εστίασε την προσοχή στο φλέγον ζήτημα της παγκόσμιας ισοδιανομής των διαθέσιμων δόσεων για το εμβόλιο. Τόνισε ότι 49 χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 39.000.000 δόσεις, ενώ την ίδια στιγμή στις φτωχότερες χώρες έχουν φτάσει μόνο 25 δόσεις. Σκέτο 25, ούτε εκατομμύρια ούτε χιλιάδες. 

Οι αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες συνεχίζουν να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προμηθευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις εμβολίου όσο το δυνατόν νωρίτερα. 

Την ίδια ώρα, τίθενται σε αμφισβήτηση οι στόχοι στο στήσιμο της πλατφόρμας COVAX, ενός συνασπισμού χωρών που έχει αναλάβει την ίση διανομή των εμβολίων και θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτό με την άρση τεχνικών, συνοριακών, νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων

Ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους επισήμανε ότι βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής λόγω ηθικής αποτυχίας να στηριχτούν παγκοσμίως οι πιο ευάλωτες χώρες. Χρειάζεται να κατανοήσουμε, ότι σε τελική ανάλυση αυτή η στάση των αναπτυγμένων πλούσιων χωρών και κοινωνιών θα προκαλέσει τη χρονική επέκταση της πανδημίας παγκοσμίως και δε θα ωφελήσει τελικά κανέναν. 

Κατέληξε ότι «Δεν είναι δίκαιο να εμβολιαστούν οι νέοι και οι εύρωστες πληθυσμιακές ομάδες μιας αναπτυγμένης χώρας αν δεν έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι στις φτωχότερες χώρες». 

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

irakleio aeroplano

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

Ο φακός του neakriti.gr και της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε μοναδικές εικόνες με αεροπλάνα που κάνουν…

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…