«Μητσοτακισμός»: Νεολογισμός στην πολιτική ορολογία

Μειωμένη ευστροφία, αδυναμία σχεδιασμού και ανικανότητα εκτέλεσης καθηκόντων, ιδιοτέλεια και αλαζονεία, ανειλικρίνεια, έλλειψη ενσυναίσθησης... μερικά μόνο από τα πολιτικά χαρακτηριστικά του «Μητσοτακισμού»

AP 19188727853175

Πρώτα τα προκαταρκτικά: Ως “νεολογισμό” θεωρούμε τον προσδιορισμό παλαιών ιδεών – στην περίπτωσή μας συντηρητικών και αντιδραστικών – μορφοποιημένων σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στο πάνθεον της πολιτικής και φιλοσοφικής ορολογίας ως ο “ιδρυτής” πολιτικού ρεύματος, συγκεκριμένης ιδεολογικής αντίληψης και διακριτών χαρακτηριστικών. Μπορεί ο ίδιος να ενστερνίζεται πολιτικές και φιλοσοφικές θεωρήσεις διάφορων “-ισμών” όπως “νέο-φιλελευθερισμός”, “μονεταρισμός”, “κοινωνικός Δαρβινισμός”, “Θατσερισμός”, “Ορπανισμός”, “Τραμπισμός” κ.ά., ωστόσο θεωρούμε ότι εκπροσωπεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη πολιτική κατηγορία ο ίδιος.

Στο δια ταύτα: Ως “Μητσοτακισμός” νοείται το πολιτικό ρεύμα το οποίο ακολουθείται από πολιτικούς (εν ενεργεία ή εκκολαπτόμενους) με τα ακόλουθα πολιτικά χαρακτηριστικά: Μειωμένη ευστροφία, αδυναμία σχεδιασμού και ανικανότητα εκτέλεσης καθηκόντωνέλλειψη οράματοςασαφής και ανερμάτιστος πολιτικός λόγος, αδυναμία πειθούς, αναντιστοιχία λόγων και έργων, ιδιοτέλεια και αλαζονεία, ανειλικρίνεια, έλλειψη ενσυναίσθησης και αυτοπεποίθησης, ναρκισσισμός, επίπονη ενασχόληση με τα σπορ (θαλάσσιακωπήλατα, ποδήλατα, τροχήλατα, ιππήλατα, σκι, κλπ. “βαρέα και ανθυγιεινά” αθλήματα).

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στο βαθμό νοημοσύνης και την ηγετική ικανότητα: Έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης και αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας ακόμα και με τη βοήθεια τρίτων. Ανικανότητα σωστής επιλογής, καθοδήγησης και ελέγχου συνεργατών. Φοβική συμπεριφορά, πολιτική αβελτηρία, μωρία και οκνηρία σκέψεως, με αποτέλεσμα τη μετάθεση προσωπικών ευθυνών σε τρίτους.

Ενίοτε οι “Μητσοτακιστές”, όπως και ο “ιδρυτής” του νεότευκτου πολιτικού ρεύματος, είναι γόνοι υπεραιωνόβιων πολιτικών οικογενειών οι οποίες διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα και σιτίζονται δια βίου και από τον κρατικό κορβανά. “Μητσοτακισμός” και αρπακτική ολιγαρχία του πλούτου είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Πολλοί πολιτειολογούντες ισχυρίζονται ότι ο “Μητσοτακισμός” αποτελεί μάλλον νόσο ή σύνδρομο που σχετίζεται με διάφορες παθήσεις. Διαφωνούμε κάθετα. Ισχυριζόμαστε ότι πρόκειται μάλλον με ρεύμα πολιτικού τσαρλατανισμού στην υπηρεσία του παρηκμασμένου, παρασιτικού, μεταπρατικού καπιταλισμού.

Παραδείγματα συμπεριφοράς “Μητσοτακισμού” με βάση τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά:

Ο ιδρυτής του ρεύματος αυτοπροσώπως!!! Ως κίνηση, παρουσία, λόγο, πόζα, στυλ, επιλογές, εικόνα, περιεχόμενο.

Ως αυθεντικοί “νεο-Μητσοτακιστές” εκφραστές του χυδαίου “Μητσοτακισμού” οι οποίοι εμπλουτίζουν την έννοια με νέα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. της έξαλλης θεατράλε μπουρδολογίας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι Άδωνις, Μπογδάνος, Κυρανάκης, Πέτσας, κ.ά. αναλώσιμοι πολιτικοί φωστήρες. Το ζήτημα διερευνάται….

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…