Η διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Λέσβο μιλά στο koutipandoras.gr

H Astrid Castelein, διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη μιλά στον Αντώνη Ρηγόπουλο και το κoutipandoras.gr για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια και τον νέο καταυλισμό που στήνεται για τους πρόσφυγες στο πεδίο βολής του ελληνικού στρατού. 

ypati

Έκκληση στην κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές απευθύνει η διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Λέσβο, ώστε πρώτον να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος στον καταυλισμό του Kαρά Τεπέ για άτομα ευάλωτα στον κορονοϊό αλλά και να γίνουν τεχνικές εργασίες στον νέο καταυλισμό που ετοιμάζεται στο πεδίο βολής για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα. 

Μιλώντας στον Αντώνη Ρηγόπουλο και το koutipandoras.gr μέσα από το σημείο βολής που στήνεται ο νέος καταυλισμός, η Astrid Castelein αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 140 σκηνές στο χώρο οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν 6 – 8 άτομα η καθεμιά. Τέλος, η εκπρόσωπος του οργανισμού επισημαίνει την ανάγκη στέγασης που βρίσκονται εδώ και μέρες στο δρόμο καθώς όπως επισημαίνει «υπάρχει κόσμος που μένει στους δρόμους μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες για τους οποίους πρέπει άμεσα να βρούμε καταλύματα.»

Αναλυτικά η δήλωση της Astrid Castelein στο koutipandoras.gr 

«Πίσω μου βλέπετε το σημείο που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μόρια, UNHCR και ΜΚΟ στήνουν σκηνές, ο στρατός βοηθάει στήνοντας σκηνές τη νύχτα. Μέχρι στιγμής έχουν στηθεί 140 σκηνές. Κάθε σκηνή μπορεί να φιλοξενήσει 6 – 8 άτομα, ανάλογα το μέγεθός της. Καλούμε τις οικογένειες να έρθουν εδώ στο σημείο που οι συνθήκες διαβίωσης είναι πιο αξιοπρεπείς. 

– Δέχονται οι οικογένειες να έρθουν;

Κάποιες δέχονται, σε κάποιες άλλες, ορισμένοι αιτούντες άσυλο τις έχουν συμβουλεύσει, να μην έρθουν γιατί πρέπει να πάνε στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά είμαστε στα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να περάσουν την απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης και παροχής ασύλου. Δουλεύουμε μαζί με την κυβέρνηση για να παρέχουμε επίσης συμβουλές σχετικά με τη χωροταξία του camp και τεχνικές συμβουλές σε σχέση με το πως πρέπει να στηθεί ο χώρος βάσει προδιαγραφων και να παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, ώστε όταν εισέλθουν να έχουν ότι χρειάζονται για να διαμείνουν στο πεδίο.

– Άρα η δυναμικότητα του χώρου θα καλύπτει όλους όσοι είναι στο δρόμο σήμερα;

Σε αυτό πρέπει να ερωτηθεί η κυβέρνηση διότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί τώρα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρχε πριν αλλά είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κατανείμει τη γη και τελικά να την επιπεδοποιήσει. Το επίπεδο κομμάτι μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 2000 άτομα. Έχουμε επίσης διαθέσιμο χώρο στο Καρά Τεπέ που το διαχειρίζεται ο δήμος. Ζητούμε από το δήμαρχο να επιτρέψει σε άτομα που κινδυνεύουν από την Covid 19 να φιλοξενηθούν εκεί. Ελπίζουμε αυτό το αίτημα να γίνει αποδεκτό γιατί όσοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό είναι οι πιο ευάλωτοι στην παρούσα κατάσταση όπου έχουμε θετικούς στον ιό ανάμεσα στα άτομα τα οποία είναι χωρίς στέγη. 

– Έχετε πληροφορίες για όλους όσοι ακούμε ότι είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νησί;

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η αστυνομία έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει όλους τους αιτούντες άσυλο στο νησί γύρω από τη Μόρια. Έχουμε ενημέρωση για κόσμο που βρίσκεται μεταξύ της διασταύρωσης της Παναγιούδας και του καμένου Camp της Μόριας, στους ελαιώνες και τις σκηνές. Υπάρχει κόσμος που μένει στους δρόμους μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες για τους οποίους πρέπει άμεσα να βρούμε καταλύματα.

 

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…