Ο Μητσοτάκης τώρα καλεί τον Μακρόν να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Mιλώντας στους Financial Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά απαιτεί τη τήρηση και εφαρμογή της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών

makedonika proionta

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της απόφασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο να ασκήσει βέτο στις νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς την λάθος. «Ελπίζω πως το λάθος αυτό θα διορθωθεί», είπε.

5de63a9f825e63241f312763

Η εφημερίδα που παρουσιάζει αποκλειστική συνέλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο τις ενταξιακές διαδικασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αντικρούοντας εμμέσως την απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι FT σημειώνουν πως όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο K. Μητσοτάκης τασσόταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο υποσχέθηκε να τηρήσει τη συμφωνία όταν αυτή θα επικυρωνόταν και από τότε που ανέλαβε την εξουσία έχει στηρίξει την προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις, αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί.

Και αντλώ κάποια στοιχεία από την ελληνική ιστορία, το 1979 και τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μέλος της ΕΕ, γιατί ο τότε Γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση, βλέποντας τη μεγαλύτερη γεωστρατηγική εικόνα, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη, προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα της δικτατορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε «δηλώσει» πως όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα είναι αναγκασμένος μεν να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα μπορεί δε να βάλει βέτο στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας (των Σκοπίων έλεγαν τότε προφανώς) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…