#DF19 Ευτύχης Μπιτσάκης: Μόνη λύση τα κόμματα να είναι δημοκρατικά

Στις ιστορικές συνθήκες της εργατικής τάξης και την αλλοτρίωση της από τον καπιταλισμό αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ευτύχης Μπιτσάκης.

Μπιτσάκης

«Η ιστορία είναι πεδίο δυνατοτήτων μπορεί να γίνει και μπορεί να μην γίνει, η εξέλιξη της ιστορίας είναι συνάρτηση όχι μόνο των αντικειμενικών παραγόντων αλλά και των υποκειμενικών» σημείωσε.

Ο κ. Μπιτσάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και έκανε λόγο για βασική αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτό που πήγε να γίνει.

«Πρέπει να δούμε πως η ανάπτυξη του καπιταλισμού οδηγεί σε μια αλλοτρίωση και αποξένωση της κοινωνίας, Πρέπει να δούμε σε ποιες συνθήκες ζει δουλεύει υπάρχει δημιουργεί πολιτισμό εάν δημιουργεί πολιτισμό η εργατική τάξη» ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Μπιτσάκης σημείωσε επίσης πως «η ανθρώπινη ουσία καθορίζεται από το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Ο εργάτης είναι έξω από την κουλτούρα, δεν μπορεί αυτόματα να αποκτήσει συνείδηση του ρόλου του».

«Ο εργάτης μπορεί να τείνει γιατί αυτόματα δεν γίνεται κομμουνιστής. Γιατί; Που να βρει χρόνο να διαβάσει, πως θα ξεπεράσει την αλλοτριωμένη του συνείδηση όταν από το πρωί έως το βράδυ τον κοπανάει η τηλεόραση;» τόνισε ακόμη.

Ως λύση και ελπίδα ο κ. Μπιτσάκης επισήμανε την ανάγκη «τα κόμματα να είναι δημοκρατικά».

« Η αντίληψη της ιστορίας στο Μαρξισμό δεν είναι ντετερμενιστική. Ο μαρξισμός είναι επιστημονική αντίληψη της κοινωνίας και της εξέλιξής της» τόνισε επίσης ο κ. Μπιτσάκης.

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…