Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για το Διαδίκτυο

Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο "πατέρας" του Παγκόσμιου Ιστού

berners lee 1

Μία διεθνή εκστρατεία για τη διάσωση του Διαδικτύου από την καταστροφική επίδραση της κατάχρησης και των διακρίσεων, της πολιτικής χειραγώγησης και άλλων απειλών που ταλανίζουν τον ψηφιακό κόσμο ξεκινά ο “πατέρας” του Παγκόσμιου Ιστού, Τιμ Μπέρνερς-Λι.

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Web Summit στη Λισαβόνα, ο Μπέρνερς-Λι κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους ίδιους τους χρήστες να στηρίξουν την πρωτοβουλία του για ένα «Συμβόλαιο για τον Παγκόσμιο Ιστό», ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων στο διαδίκτυο. Το συμβόλαιο αυτό έχουν υιοθετήσει ήδη περισσότεροι από 50 οργανισμοί, που το έχουν υπογράψει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος World Wide Web, το οποίο έχει ιδρύσει ο Μπέρνερς-Λι.

“Για πολλά χρόνια υπήρχε μία αίσθηση ότι τα θαυμάσια πράγματα στο Διαδίκτυο θα κυριαρχούσαν και θα είχαμε έναν κόσμο με λιγότερες διαμάχες, περισσότερη κατανόηση, περισσότερη και καλύτερη επιστήμη, και καλή δημοκρατία”, δήλωσε ο ίδιος στον Guardian, προσθέτοντας πως πλέον ο κόσμος δεν έχει την ίδια γνώμη. “Η ανθρωπότητα που συνδέεται με την τεχνολογία στο Διαδίκτυο λειτουργεί με δυστοπικό τρόπο. Υπάρχει διαδικτυακή κακοποίηση, προκαταλήψεις, πόλωση, fake news, υπάρχουν πολλοί τρόποι που είναι ‘χαλασμένο’. Αυτό είναι ένα συμβόλαιο για να κάνουμε το Διαδίκτυο να υπηρετεί την ανθρωπότητα, την επιστήμη, τη γνώση και τη δημοκρατία”, είπε.

Ο Μπέρνερς-Λι αποκαλεί το έγγραφό του “Magna Carta για το Διαδίκτυο”, και σε αυτό καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς, και ότι η ιδιωτικότητά τους γίνεται σεβαστή, ώστε να μπορούν να είναι online “ελεύθερα, με ασφάλεια και χωρίς φόβο”. Παράλληλα, καλεί τις εταιρείες να δεσμευθούν στο να κάνουν το Internet προσιτό οικονομικά και προσβάσιμο σε όλους, να σέβονται την ιδιωτικότητα των καταναλωτών και τα προσωπικά τους δεδομένα και να αναπτύξουν τεχνολογίες που διασφαλίζουν ότι το Διαδίκτυο είναι “ένα κοινό αγαθό που βάζει σε προτεραιότητα τους ανθρώπους”.

Το συμβόλαιο αναγνωρίζει πως και οι ίδιοι οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο και καλεί τους ανθρώπους να δημιουργήσουν διαδικτυακό περιεχόμενο που είναι “πλούσιο και επίκαιρο”, να χτίσουν κοινότητες που σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να δώσουν μάχη για ένα ανοιχτό Διαδίκτυο που αποτελεί ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ο Μπέρνερς-Λι παραδέχεται ότι θα είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η επιτυχία ενός τέτοιου συμβολαίου, το οποίο θα προωθηθεί μέσω της εκστρατείας #ForTheWeb. Ελπίζει όμως ότι θα επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων διεθνώς. Ήδη τη διαδικτυακή «Μεγάλη Χάρτα» έχουν υπογράψει μεγάλα ονόματα όπως το Facebook και η Google, καθώς και η γαλλική κυβέρνηση.

“Οι άνθρωποι στις μεγάλες εταιρείες ανησυχούν για την αλήθεια και τη δημοκρατία. Δεν θέλουν ο κόσμος να κοιτάζει πίσω και να λέει ότι η δική τους πλατφόρμα που παραπλάνησε τους ανθρώπους να ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντά τους”, σημείωσε ο Μπέρνερς-Λι, προσθέτοντας: “Το τζίνι πιθανόν να φαίνεται ότι έχει βγει από το λυχνάρι, όμως το Διαδίκτυο μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Τα πράγματα αλλάζουν”.

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει το «συμβόλαιο» στη διεύθυνση: https://fortheweb.webfoundation.org/principles-1

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV