Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε ακόμα μία σορός στο χωράφι που έχασαν τη ζωή τους αγκαλιασμένοι οι 25 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να παραμένουν ένδεκα εγκαυματίες-τραυματίες σε νοσοκομεία της Αθήνας οι οποίοι νοσηλεόνται στη ΜΕΘ.
Άλλοι 46 εγκαυματίες παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ στα Νοσοκομεία Παίδων εξακολουθούν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες γιατρούς τέσσερα παιδιά.
Βίντεο: Οδοιπορικό στην καμένη γη της ανατολικής Αττικής
Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας επισήμανε ότι «σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι 60 εγκαυματίες από την καταστροφική πυρκαγιά, εκ των οποίων οι έντεκα παραμένουν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση». Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών, τόνισε ότι «οι εγκαυματίες είναι μια ειδική κατηγορία ασθενών και δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε προβλέψεις για την υγεία τους».
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσον αφορά την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπου ανακόπηκαν τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, επιχειρούν αυτή την ώρα 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 9 οχήματα ΟΤΑ, 3 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες και 1 ελικόπτερο.
Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής
Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Χρήστος Σπίρτζης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών είπε ότι «στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτίρια ακριβώς δίπλα στην παραλία».
Σχετικά με τη Νέα Δημοκρατία η οποία φέρεται να στρέφεται σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει εάν διαπιστώσει την παραμικρή αδράνεια» ενώ στη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού.
«Γεμάτη αυθαίρετα η χώρα χωρίς δυνατότητα να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης»
Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας -η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική- χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε -και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός”, δήλωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, για τις συνθήκες δόμησης στις περιοχές που έπληξε η πυρκαγιά τη Δευτέρα.
Δέκα εκατ. ευρώ διαθέτει η Βουλή για την στήριξη των πληγέντων της καταστροφικής πυρκαγιάς
“Όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε πάρα πολλά σημεία στην Ελλάδα ο μέσος εκπαιδευμένος Έλληνας […] την έχει απεμπολήσει την κοινή λογική και σαν να μην έφτανε αυτό το επίσημο κράτος επί πάρα πολλές δεκαετίες θεωρεί ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε θέματα κρίσης”, είπε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως η τραγωδία ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί “αν μέσα σε βάθος χρόνου είχαμε επιστρέψει να αναστείλουμε ή να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες αυθαιρεσίας”, όμως, “εμείς οι ίδιοι ασκούμε πιέσεις πολλές φορές στις δημοτικές Αρχές για να μην παρέμβουν” ή “προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με το κράτος με όρους αρνητικούς και εκλογικής πελατείας, η οποία ωθεί το κράτος εν τέλει διαρκώς να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες μας”.
“Συζητάμε για ένα βάθος αβλεψιών και μία συνήθεια συνεχή, η οποία έχει εγκατασταθεί στο κράτος με τον ίδιο τρόπο που έχει εγκατασταθεί στο μυαλό του μέσου πολίτη […] Εν προκειμένω έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικό. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, είναι και το πρόβλημα της πλημμύρας σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, εδώ και χρόνια. Τα ρέματα επί πάρα πολλές δεκαετίες μπαζώνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας”, εξήγησε ο κ. Μωραΐτης.