Newsroom

Newsroom

Στο περιθώριο της συνόδου δύο Σύριες κατάφεραν να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή για τη μοίρα των προσφύγων

Η Γιούσρα και η Σάρα Μαρντίνι, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία, έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 άνθρώπους πάνω σε πλοιάριο προς τη Λέσβο

59608a091dc524837d8b45bb

Ταλαντούχες αθλήτριες, εγκατέλειψαν μια ζωή ως ανερχόμενα αστέρια στην εθνική ομάδα κολύμβησης της Συρίας και μια πατρίδα, θέατρο εμφυλίου. Από τη Δαμασκό μέσω Ιορδανίας διέφυγαν στη Σμύρνη. Με ένα ασφυχτικά γεμάτο πλοιάριο τόλμησαν όπως πολλοί άλλοι το επικίνδυνο ταξίδι στη Λέσβο.

Σε κάποια στιγμή της διαδρομής, η λέμβος δεν άντεξε το βάρος κι άρχισε να βυθίζεται. Τότε οι δύο αθλήτριες πήραν την πρωτοβουλία και με ένα σχοινί ρυμούλκησαν κολυμπώντας τη βάρκα επί ώρες, ολόκληρη τη νύχτα μαζί με άλλους επιβάτες, σώζοντας από βέβαιο πνιγμό 18 ψυχές. Μια ηρωική πράξη που χάρισε στις δύο αδελφές διεθνή αναγνώριση. Αυτήν την προσοχή ήθελα να την αξιοποιήσουν. Όπως και έγινε!

Την ώρα που το βράδυ της παραμονής των εργασιών της Συνόδου G20 γίνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στους δρόμους του Αμβούργου, σε μιαν αίθουσα στην αρένα Barclaycard στη συνοικία Άλτονα επικρατούσε απόλυτη σιωπή όταν η Γιούσρα και η Σάρα Μαρντίνι, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία και διηγόντουσαν την προσπάθεια του να σώσουν 18 ανθρώπους στην Λέσβο. Μάλιστα η Σάρα Μαρτίνι, εξήρε την Γερμανία καθώς της έδωσε την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή λέγοντας: «Το όνομά μου είναι Σάρα Μαρντίνι και κατάγομαι από τη Συρία, είμαι πρόσφυγας και έχω επωφεληθεί από τη γενναιοδωρία των Γερμανών» και συνέχισε: «Χάρη σε αυτή τη γενναιοδωρία μπορώ τώρα να βοηθώ κι άλλους πρόσφυγες για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ιδρύοντας στην Ελλάδα σχολεία».

«Νομίζω ότι όλοι, από όπου κι αν κατάγονται, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους»,κατέληξε η Σάρα Μαρτίνι.

Aπό την μεριά της η Γιούσρα Μαρντίνι είπε:

«Θέλω να διαδώσω το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν με ψυχολογικά τραύματα και υπό άθλιες συνθήκες. Είναι σημαντικό να έχει ο κάθε πρόσφυγας παντού στον κόσμο μια σωστή εκπαίδευση»

Με πληροφορίες: Skai.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…