Newsroom

Newsroom

"Κοινό μας μέλλον η Ευρώπη" το μήνυμα της Συνόδου της Ρώμης

Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20).

58cd764e1dc524b6728b456a

Το έγγραφο αυτό, που έχει έκταση μιάμιση σελίδα και είναι γραμμένο στα αγγλικά, αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω από τους διπλωμάτες των πρωτευουσών της Ε.Ε., προτού γίνει μια επίσημη διακήρυξη ενότητας στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, που θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου.

Η σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου της από την Ένωση.

Το σενάριο μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», που προωθείται από τη και τη προκειμένου να ξεπεραστεί η δοκιμασία του Brexit, το οποίο αρνούνται οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, αναφέρεται στη διακήρυξη, αν και με ελαφρώς διαφορετικούς όρους από εκείνους που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Η ιδέα μιας Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων επιτρέπει σε πολλές χώρες να συνεργάζονται σε ορισμένους τομείς, χωρίς η συμμετοχή όλων των χωρών να είναι απαραίτητη. Ένα φαινόμενο που απαντάται ήδη -για παράδειγμα η Ευρωζώνη- το οποίο όμως ανησυχεί τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες φοβούνται ότι θα αποκλειστούν από το «κλαμπ».

Η έκφραση που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο πιο συχνά στα αγγλικά, «multi speed», έχει γίνει, στο προσχέδιο διακήρυξης που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, «different paces» (διαφορετικοί βηματισμοί).

«Θα ενεργούμε από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό, με διαφορετικό ρυθμό και ένταση, αν είναι απαραίτητο, όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν στο πλαίσιο των συνθηκών, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα», αναφέρει το κείμενο. «Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη», αναφέρεται αμέσως μετά.

Η τελευταία φράση του προσχεδίου διακήρυξης είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που αναφερόταν στη διακήρυξη του Βερολίνου για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης: «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».

Η διακήρυξη αυτή, που εγκρίθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα των 27 -τότε η Βρετανία ήταν ακόμη μέλος αλλά όχι και η Κροατία, που έγινε μέλος το 2013-, η διακήρυξη αυτή είχε σκοπό τότε την επανεκκίνηση της Ευρώπης μετά τη θεσμική κρίση που προκλήθηκε από την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης το 2005 από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

irakleio aeroplano

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

Ο φακός του neakriti.gr και της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε μοναδικές εικόνες με αεροπλάνα που κάνουν…

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…