Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση – δανειστές

Ξεκίνησε η νέα συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών στο Hilton, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσεις στις 17:00, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, χωρίς να διευκρινίζεται το αντικείμενο της συζήτησης.

570a891e1dc52428028b4662

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, με σκοπό τον καθορισμό του προγράμματος και του περιεχομένου των διαβουλεύσεων, χωρίς τελικά να γίνεται αναφορά στο κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών. 

H εκκίνηση των διαπραγματεύσεων σίγουρα δεν ξεκίνησε με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο, αφού, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) για το 2019, δηλαδή 1% από το ασφαλιστικό και το εναπομείναν ποσοστό από το φορολογικό. 

Με ψυχραιμία αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις απαιτήσεις του Ταμείου, χαρακτηρίζοντάς τες σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων που κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων δύνανται να μειωθούν. Σε κάθε περίπτωση τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές «όποιος κι αν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Επίσης, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η διαδικασία να «σπάσει» σε δύο μέρη, δηλαδή να προκύψει πρώτα Staff Level Agreement και μετά να ακολουθήσει η συζήτηση για το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το πέρας του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως πρωταρχικός κυβερνητικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, το οποίο θα σφραγίσει οριστικά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.  

Στέφανος Κασσελάκης: Στείλτε μήνυμα στη κυβέρνηση – στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη

κασε περιοδεια 1

Στέφανος Κασσελάκης: Στείλτε μήνυμα στη κυβέρνηση – στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη

Ο κ. Κασσελάκης πραγματοποίησε περιοδεία στην Ηλιούπολη και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση

Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί οκτώ μήνες μετά την καταστροφή – Ολα στο μηδέν, λένε στο Documento οι πλημμυροπαθείς

λαρισα πλημμυρες

Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί οκτώ μήνες μετά την καταστροφή – Ολα στο μηδέν, λένε στο Documento οι πλημμυροπαθείς

Ολα στο μηδέν, λένε στο Documento οι πλημμυροπαθείς: ούτε αποζημιώσεις ούτε αποκατάσταση ούτε καν υπόσχεση…