London School of Economics: Η ευτυχία εξαρτάται από την υγεία και τους φίλους και όχι από τα χρήματα

Mία νέα έρευνα που διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών στο London School of Economics (LSE) κατέδειξε ότι η ανρώπινη δυστυχία πηγάζει περισσότερο από τις αποτυχημένες κοινωνικές σχέσεις και τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες παρά από το πρόβλημα της φτώχειας.

585944d51dc524644f8b4a90

Η εξάλειψη της κατάθλιψης και του άγχους θα μειώσει τη δυστυχία κατά 20%, ενώ μόλις 5% θα μειωθεί η ανθρώπινη αίσθηση της δυστυχίας, εάν οι πολιτικοί φορείς επικεντρωθούν μόνο στην εξάλειψη της φτώχειας.

Ένα σημαντικό ερώτημα βέβαια που μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτέλεσμα της έρευνας, είναι το αν πολλές διαταραγμένες κοινωνικές σχέσεις και ασθένειες που παρατηρούνται στον σύγχρονο κόσμο, οφείλονται ακριβώς άμεσα ή έμμεσα στο φαινόμενο της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Εξάλλου, σε μία περίοδο που το εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς σημαντικά και οι άνθρωποι βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της φτώχειας όλο και πιο έντονα στον δυτικό κόσμο, τα κοινωνικά ζητήματα οφείλουν να εξετάζονται στην ολότητα τους και όχι αποσπασματικά.

Ο Richard Layard που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50 χρόνια, παρά το γεγονός ότι το εισόδημα τους έχει αυξηθεί.

Ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η μελέτη με τίτλο Origins of Happiness έδειξε ότι η μέτρηση της ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

“Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους θα είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από την αντιμετώπιση της φτώχειας”, είπε.

Η έκθεση προσθέτει: “Ο ισχυρότερος παράγονεας πρόβλεψης για μία ευτυχισμένη ενήλικη ζωή δεν είναι τα προσόντα των παιδιών, αλλά η συναισθηματική υγεία τους. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σχολεία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην συναισθηματική υγεία των παιδιών”.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο, που έχει οργανωθεί από το LSE και τον Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας