Newsroom

Newsroom

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας η ρύθμιση του χρέους

Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 153 «ναι», η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της αποκλειστικά στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο περιμένει μία ολιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων πλεονασμάτων, αλλά και την παραμετροποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

591ec15e1dc524244f8b456e

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup, η κυβέρνηση περιμένει πλέον τις πρωτοβουλίες των δανειστών, έχοντας φέρει εις πέρας τη ψήφιση των συμφωνηθέντων. «Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» είπε επί λέξει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά το «πράσινο» φως από την Αθήνα, τεχνοκράτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εργάζονται πυρετωδώς για το επερχόμενο Eurogroup. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται δεδομένο, όπως επίσης και η εκταμίευση της δόσης που θα έρθει λίγες μέρες πριν την καταβολή σημαντικών υποχρεώσεων της χώρας. Ως προς το ζήτημα του χρέους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, η συζήτηση έχει προχωρήσει, μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει συμφωνία, η οποία θα βασιστεί στον οδικό χάρτη διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, που είχε αποφασίσει το Εurogroup τον Μάιο του 2016.

Στον εν λόγω οδικό χάρτη προβλέπονται βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Οι βραχυπρόθεσμες υλοποιούνται από την αρχή του έτους, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμες. Ωστόσο, η παρεκκλίνουσα στάση του Βερολίνου προκαλεί κάποιες ανησυχίες.

Οι ανησυχίες αυτές κατευνάζονται από την κυβέρνηση με τη ξεκάθαρη θέση πως αν την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ αποφασίσει τη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε κανένα μέτρο από όσα  ψηφίστηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί. Η άποψη αυτή βασίζεται στο επιχείρημα πως το ΔΝΤ -αυτή τη στιγμή- αποτελεί αρωγό της κυβέρνησης στην προσπάθεια ρύθμισης του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει καταστήσει σαφές πως το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο αν προκύψει διευθέτηση του. «Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση για μέτρα το 2019 και το 2020» είπε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα εφαρμοστούν μόνο αν υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. 

Το μόνο τροχοπέδη για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε αυτό το Eurogroup είναι οι έκτακτες και υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως αν το Βερολίνο προβάλλει διαφωνίες (σ.σ. γερμανικές εκλογές) και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώξει μία συνολική συμφωνία «εδώ και τώρα», η μετακύλιση της χρηματοδότησης θα πυροδοτήσει νέα ρητορική καταστροφολογίας από τα συστημικά Μέσα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η ρύθμιση του χρέους να συνομολογηθεί σε επόμενο Eurogroup, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Κομβικό σημείο πρέπει να θεωρείται και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα επιφέρει ρευστότητα στην αγορά και θα καλλιεργήσει περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε την επιλογή του Μάριο Ντράγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν ξεκίνησε το QE, το 2015, μόνο η Ελλάδα εξαιρέθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άξιο αναφοράς πως η ΕΚΤ κρίνει ως προαπαιτούμενο τη ρύθμιση του χρέους για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE.

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει μία βιώσιμη συμφωνία και ως προς τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτευχθούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, με το βέβαιο σενάριο να είναι πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% τουλάχιστον για την περίοδο 2019 έως 2021. Πρόσφατα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει για πέντε χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. 

Και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο παράγοντας ΔΝΤ, καθώς η επικεφαλής του Ταμείου έχει εκφράσει ανοικτά την πεποίθησή της πως αυτά πρέπει να είναι σε βιώσιμα επίπεδα για να μπορέσει να επέλθει ο απαιτούμενος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προκρίνει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει για μια δεκαετία να «πιάσει» υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως να μοιάζει απομονωμένος και σε αυτό το ζήτημα. Ο λόγος είναι πως Γερμανία και Ολλανδία βρίσκονται υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» που ακούει στο όνομα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθόσον η μη συμμετοχή του Ταμείου θα επιφέρει εσωτερικούς κλυδωνισμούς και στα δύο αυτά κράτη. 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ