Newsroom

Newsroom

Η Ρίτα Αντωνοπούλου στο koutipandoras.gr: "Το τραγούδι ήταν παντά εδώ στις δύσκολες ιστορικές στιγμές"

Είναι μία από τις πιο εκφραστικές, δυνατές και αληθινές ερμηνεύτριες. Έχει διαρκώς σχέδια, όνειρα και διάθεση για δημιουργία.

580e253b1dc524a05c8b463a

Με αφορμή την εμφάνιση της στο μουσική σκηνή Σφίγγα, μας μιλάει για τη σχέση πάθους που τη συνδέει με το τραγούδι, για το προσφυγικό δράμα, για τους στίχους που την έχουν σημαδέψει για μία ολόκληρη ζωή. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει ότι φέτος θα τη δούμε στην πετυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση “Το τρένο των 9 και 5” με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη…

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

– Τι θα ακούσουμε στη μουσική σκηνή Σφίγγα;

Μια πολύ ιδιαίτερη μουσική παράσταση…επί σκηνής μόνο μια κιθάρα και μια φωνή. Αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτή η κιθάρα κι αυτή η φωνή έχουν σαν αρχή κι επιθυμία να μην κάνουν σκόντο και να δίνουν το 100%. Στην κιθάρα θα είναι ο σπουδαίος Μανόλης Ανδρουλιδάκης κι ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος. Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς δεξιοτέχνες της κιθάρας που έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα κι είμαι ευτυχής που συνεργαζόμαστε τόσο στενά εδώ κι αρκετό καιρό. Όσο για τα τραγούδια νομίζω ότι είναι έτσι φτιαγμένη η παράσταση που στο τέλος φεύγουμε όλοι ευτυχείς και πλήρεις. Είναι ωραίο να κερδίζεις κάθε φορά τον κόσμο και να μη το θεωρείς ποτέ δεδομένο όσο κι αν είναι μαζί σου από την αρχή!

– Ποια είναι τα σχέδια σας για τον Χειμώνα που έρχεται;

Είναι πάρα πολλά…ας ξεκινήσουμε από τη μουσικοθεατρική παράσταση “το τρένο των 9 και 5” με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη… Ήταν μια πρόταση που ήθελα πολύ και απλά ήρθε και δηλώνω πανευτυχής προφανώς. Είναι μια παράσταση που κυριολεκτικά έσκισε εδώ στην Αθήνα τα τελευταία δυο χρόνια και με τη συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου. Φέτος συνεχίζω εγώ στη θέση του κι αλλάζοντας όσο χρειάζεται την παράσταση για τη δική μου ένταξη, αρχίζουμε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινάμε από την Πάτρα στις 11,12 και 13 Νοεμβρίου στο θέατρο Royal…μετά Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Κύπρο κτλ…όπου μπορέσουμε θα πάμε.

Ο Φλεβάρης θα με βρει στο Gazarte με τη μουσικοθεατρική παράσταση “η Μήδεια του έρωτα” σε ιδέα και σχεδιασμό της Κωνσταντίνας Βαρσάμη και σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη… Άλλο ένα πολύ δυνατό για μένα εγχείρημα το οποίο θα με “δοκιμάσει” σε πολλά επίπεδα… Ερμηνείας ρεπερτορίου αλλά κι υποκριτικής…θα είναι στοίχημα μεγάλο.

Παράλληλα με όλα αυτά -κι εφόσον υπάρχει κενός χρόνος- θα παρουσιάζω και προσωπικές παραστάσεις όπως αυτή στη Σφίγγα σε σκηνές της Αθήνας αλλά και της επαρχίας. Γενικά πολύ τρέξιμο!

– Ποια είναι τα συναισθήματα που σας κυριεύουν όταν εμφανίζεστε πάνω στη σκηνή;

Χαρά, ολοκλήρωση, ζωντάνια, ελπίδα, ανασφάλεια, ασφάλεια, φόβος, λύτρωση, έκσταση, ευτυχία, ευγνωμοσύνη…Ζω εκεί πάνω…ζω.

– Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί να διατηρείτε τη δημιουργικότητα και την έμπνευση σας, ενώ πολλά πράγματα γύρω μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και πιεστική συνθήκη;

Αρχικά η προσωπική μου ανάγκη για έκφραση. Δε μπορώ χωρίς το τραγούδι. Το έχω ουσιαστική ανάγκη για την ψυχική μου υγεία και το εννοώ κυριολεκτικά! Επίσης η αποδοχή του κόσμου κι η αγάπη που εισπράττω… κάθε φορά σκέφτομαι ότι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζομαι για να συνεχίζω ακάθεκτη… Αυτό το “ευχαριστούμε” που ακούω στο τέλος κι αυτές οι αγκαλιές και τα βλέμματα που δείχνουν ότι κάπου ταξιδέψαμε μαζί και κάπως συνεννοηθήκαμε!

– Ποια συνεργασία σας έχει σημαδέψει περισσότερο μέχρι τώρα;

Φυσικά θα πρέπει να αναφερθώ στο Θάνο Μικρούτσικο. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα όσο κανείς άλλος και με βοήθησε όσο κανείς άλλος. Του χρωστώ σχεδόν τα πάντα και τον ευγνωμονώ! Μεγάλο σχολείο για μένα και σχέση ζωής. Τον νιώθω σαν οικογένειά μου και πιστεύω ότι είναι μια συνεργασία στην οποία δεν μπαίνει τελεία.

– Πιστεύετε ότι το τραγούδι μπορεί να γίνει μία πράξη αντίστασης απέναντι στην κατάσταση που βιώνουμε;

Το τραγούδι έχει τη δύναμη να ενώνει και να εμψυχώνει κι αυτό το δείχνει κι η ιστορία του στον τόπο μας. Ήταν πάντα εκεί σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της χώρας και συνδέθηκε άρρηκτα με πολύ δύσκολες εποχές. Δεν είναι πανάκεια όμως. Δε θα δώσει ποτέ τη λύση. Ούτε το τραγούδι ούτε η τέχνη γενικότερα. Η αντίσταση κι αλλαγή έρχεται από μέσα. Στον καθένα από μας. Η έκφραση αυτής της αντίστασης φυσικά μπορεί να γίνει και με το τραγούδι κι αν θέλετε δεν κάνω και άλλη δουλειά εδώ και χρόνια! Είναι κι ο τρόπος που μου να μάχομαι.

– Με ποιους στίχους θα απαντούσατε στο προσφυγικό δράμα που ζούμε;

Ναζίμ Χικμέτ “…για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είν’ ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είν’ ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε”.

– Υπάρχει κάποιο όνειρο σας που έχει μείνει ανεκπλήρωτο;

Έχω πολλά όνειρα ακόμη κι αυτό με κάνει χαρούμενη… Όνειρα και για το τραγούδι μου, για τη ζωή μου, για την κόρη μου… και είναι πολλά που έχουν ήδη εκπληρωθεί και είμαι πολύ τυχερή.

– Με ποιον τρόπο ενημερώνεστε για την επικαιρότητα; Χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Εδώ κι αρκετό καιρό έχω επιλέξει να απέχω από την επικαιρότητα. Δεν με βοηθά σε τίποτα. Μαθαίνω τα σπουδαία και σημαντικά όπως και να’χει. Αλλά αλήθεια…όλο το υπόλοιπο είναι τόσο ψυχοφθόρο που απλά δε θέλω. Δεν εθελοτυφλώ…δε θέλω…όσο απλά το λέω.

– Οι ερμηνείες σας έχουν πάντα μία ζωντάνια και μία θεατρικότητα. Πως καταφέρνετε να κάνετε κάθε φορά μία “κατάθεση ψυχής” πάνω στη σκηνή;

Όλα ξεκινούν από την αγάπη που έχω για αυτό που κάνω. Το αγαπώ βαθιά κι αληθινά και έχω ανάγκη να το μοιραστώ. Για να μπορέσω να το μοιραστώ πρέπει πρώτη εγώ να το νιώσω στο πετσί μου και μετά θα το νιώσεις κι εσύ αν θες.

Πείτε μας μερικά τραγούδια που πιστεύετε ότι σας έχουν σημαδέψει για μία ολόκληρη ζωή.

Καραντί, Αυτή η νύχτα μένει, Μικρόκοσμος, Ελένη…αυτά που επιλέγω γενικά στις εμφανίσεις μου συνήθως είναι τραγούδια που πρώτα έχουν μιλήσει βαθιά σε μένα…Και αν πρέπει να ξεχωρίσω κι ένα άλμπουμ που με έχει συγκλονίσει εδώ και χρόνια είναι το Aerial της Kate Bush. Είναι πολλά τα τραγούδια που σημαίνουν κάτι για μένα κι αυτό είναι υπέροχο. Ξέρω κι ότι θα έρθουν κι άλλα που θα τα έχω μαζί μου όσο θα μεγαλώνω και θα πορεύομαι σε τούτο τον κόσμο…Καλώς να έρθουν!


Η Ρίτα Αντωνοπούλου στη μουσική σκηνή Σφίγγα

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

Μαζί της ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης

Info: 

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

[email protected]

Ώρα έναρξης: 22.30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ