Newsroom

Newsroom

Γιώργος Λάνθιμος: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης που βραβεύτηκε στις Κάννες

Ο Γιώργος Λάνθιμος προερχόμενος από τον χώρο της διαφήμισης, είναι ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης ενός νέου δυναμικού κινήματος που δεν θύμιζε σε τίποτα αυτά που είχαμε δει πιο πριν στο ελληνικό σινεμά.

5900c0021dc524f46f8b462c

Οι ιστορίες του σταθερού συν-σεναριογράφου του Ευθύμη Φιλίππου, αναπαραστάσεις μιας συναισθηματικά φορτισμένης, συχνά βίαιης και συχνά αλλόκοτης καθημερινότητας, αποτελούν ένα βασικό σημείο αναφοράς για την κάθε ταινία. Αυτή η συνταγή ήταν που έφερε και τη βράβευση στις Κάννες για το σενάριο, μιας σκοτεινής ταινίας, που ο ίδιος χαρακτήρισε κωμωδία, με τη Νικόλ Κίντμαν να δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να αφήσει τα παιδιά της να τη δουν. 

Η σχέση του Γιώργου Λάνθιμου με τα φώτα της δημοσιότητας είναι σχετικά μικρή, σπάνια δίνει συνεντεύξεις και σπάνια απασχολεί τα ΜΜΕ. Ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance, βίντεο κλιπ και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις . Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Το 2009, η ταινία του Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” (“Prix Un Certain Regard”) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009. Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Ο «Κυνόδοντας», μια πρωτότυπη ταινία που πραγματεύεται την ιδιότυπη αιχμαλωσία των παιδιών από τους γονείς με την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και τους αμέτρητους συμβολισμούς, κέρδισε το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών το 2009.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο Αστακός.

Η ταινία ο Αστακός, μία ιδιόμορφη ιστορία αγάπης, ήταν αυτή που απογείωσε τη φήμη του στο εξωτερικό,κερδίζοντας ένα σωρό βραβεία και εγκωμιαστικά σχόλια από τον Διεθνή Τύπο. Δεν είναι τυχαίο που οι «New York Times» τον έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τους 20 ανερχόμενους σκηνοθέτες που αξίζει κανείς να γνωρίζει.

Η ταινία που πήγε στις Κάννες

Tο «The Killing of a Sacred Deer» αφηγείται την ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του, ένα έφηβο αγόρι. Μόνο που η συμπεριφορά του αγοριού θα αποδειχθεί προβληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή γαλήνη του με την σύζυγό του, γκρεμίζοντας την ιδανική τους ζωή. Σύμφωνα με τις φειδωλές πληροφορίες από την παραγωγή, η ταινία είναι εμπνευσμένη από τον Ευρυπίδη με αναφορές στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Την περιμένουμε με ανυπομονησία!

Φιλμογραφία

1995 Ο βιασμός της χλόης (μικρού μήκους)

2001 Ο καλύτερός μου φίλος (σκηνοθεσία μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο)

2001 Uranisco Disco (μικρού μήκους)

2005 Κινέττα

2009 Κυνόδοντας (βραβείο “Ένα Κάποιο Βλέμμα”/”Prix Un Certain Regard”, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, 2009, υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, 2010)

2010 Attenberg (ηθοποιός, παραγωγός)

2011 Άλπεις (Alps)

2015 Ο Αστακός (The Lobster), (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2015)

2017 The killing of a sacred deer

2018 The favourite

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ