Newsroom

Newsroom

Αύριο υπογράφεται η CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και του Καναδά θα διεξαχθεί αύριο, προκειμένου να υπογραφεί η διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γνωστή και ως CETA.

581433fe1dc524c31c8b469c

Μετά και τη σχετική έγκριση από το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας – και την κατ’ επέκταση συναίνεση του Βελγίου – ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της Συνόδου για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας.

«Αποστολή επετεύχθη! Μόλις συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να διεξαχθεί η Σύνοδος Ε.Ε. – Καναδά αυτή την Κυριακή» έγραψε στο Τwitter της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και το μεσημέρι θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής.

Αρχικώς, το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας – γαλλόφωνης επαρχίας του νότιου Βελγίου – είχε απορρίψει τη συμφωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των Βρυξελλών να μη συναινέσει στην υπογραφή της.

Κατόπιν μίας σειράς έντονων διαβουλεύσεων, επήλθε συμφωνία στη βάση ενός νέου κειμένου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από τη Βαλονία, ανάβοντας το πράσινο «φως» για την έγκριση του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου.

Πλέον και οι 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. στηρίζουν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο κατά 20%.

Βέλγιο: Υπέρ της CETA ψήφισε η Βουλή της Βαλονίας

Υπέρ της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA) ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο της γαλλόφωνης βελγικής περιοχής της Βαλονίας, η οποία αντιτίθετο σφοδρά απειλώντας να καταστρέψει ολόκληρη τη συμφωνία.

Οι βουλευτές στήριξαν το νέο αναθεωρημένο κείμενο τη CETA με ψήφους 58 υπέρ, έναντι πέντε κατά.

Η βελγική κυβέρνηση δεν μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή της, διότι χρειαζόταν πρώτα την έγκριση από τις ομόσπονδες περιφέρειες. 

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

δικαιοσύνη 1

Στη φυλακή πολύ γνωστός δικηγόρος της Αθήνας – Καταδικάστηκε για βιασμό δύο παιδιών

Ο 64χρονος δικηγόρος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες, ισχυριζόμενος…