Αλήθειες και ψέματα για το άρθρο – παραλήρημα του Αντώνη Σαμαρά στους Financial Times

Όχι πρωτοφανή αλλά σίγουρα ενδιαφέροντα είναι όσα ισχυρίζεται σε άρθρο του στους Financial Times ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια μέσω του διεθνούς Τύπου αφενός να εμφανίσει τον εαυτό του και τους λοιπούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis πολιτικούς ως θύματα σκευωρίας και αφετέρου να παρουσιάσει την κυβέρνηση περίπου ως το «απόλυτο κακό» που προσπαθεί να καταλύσει τη Δημοκρατία.

5a8590ca1dc5247d7f8b4568

Αν και παραδέχεται ο πρώην πρωθυπουργός ότι σε οικονομικό επίπεδο η χώρα ανακάμπτει, προσπαθεί χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που θα έβρισκαν εύκολα απάντηση αν τα απηύθυνε στο εσωτερικό, να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους εθνικιστές -όπως τους αποκαλεί- ΑΝΕΛ επιτίθεται στους ανεξάρτητους θεσμούς και στο κράτος Δικαίου.

Είναι από μόνο του τραγελαφικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς που προ ετών δημιούργησε την πράγματι ακροδεξιά Πολιτική Άνοιξη και προχώρησε τις μεταγραφές στη ΝΔ των γνωστών ακροδεξιών Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Θάνου Πλεύρη και που ανεχόταν τον Φαήλο Κρανιδιώτη και τον Χρήστο Σκαλούμπακα γιο του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου, μιλάει για εθνικιστές.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η διαφθορά

Δεν αποτελεί αυτό όμως την ουσία του άρθρου του. Αντιθέτως έχει ενδιαφέρον το σημείο στο οποίο κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι κατάργησε τις αυστηρότερες κυρώσεις που είχε ψηφίσει η δική του κυβέρνηση για τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων.

Αρκεί στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σαμαρά Χαράλαμπος Αθανασίου είχε περάσει νόμο λίγων ημερών με τον οποίο απάλλασσε τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος (ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός από τον Άρειο Πάγο), καθώς και ότι ο ίδιος υπουργός είχε αφαιρέσει από τους δικαστές το δικαίωμα να ζητούν τηλεφωνική παρακολούθηση όσων πιθανώς εμπλέκονταν σε ξέπλυμα χρήματος (το μοναδικό αδίκημα που δεν παραγράφεται ούτε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών).

Ίσως το καλύτερο όλων; Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που ανεχόταν στο κόμμα του τον Γιάννη Μιχελάκη επιτρέποντάς του να αποκαλεί τον Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Hot Doc συκοφάντες, επειδή αποκάλυψαν ότι κατηγορείται για μίζα την οποία έλαβε από επιχειρηματία προκειμένου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του στη Βουλή. Σημειωτέων πως ο Μιχελάκης τελικά καταδικάστηκε. Αυτές τις υποθέσεις ίσως ξέχασε ο Αντώνης Σαμαράς να τις συμπεριλάβει στο μακροσκελές άρθρο του στους Financial Times.

Διαβάστε σχετικά: Κι όμως, η Βουλή είχε ψηφίσει «όχι» στην άρση ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη

Η υπόθεση Novartis

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παραλείπει στο άρθρο του να αναφερθεί και στην εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Πώς; Επιχειρώντας να προβάλλει την άποψη ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας κάποιου ο οποίος ήταν κάποτε μέλος της ΚΝΕ και παραμένει θαυμαστής του Κάστρο και του Τσάβες. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους ισχυρισμούς για τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να εμπλέξει εκείνον και άλλους πολιτικούς σε ένα διεθνές σκάνδαλο.

Διαβάστε σχετικά: Η Novartis «καρφώνει» Σαμαρά – Ποιος ο ρόλος του Σταύρου Παπασταύρου

Αν και θετικό ότι επιτέλους παραδέχεται πως η υπόθεση Novartis είναι δυσώδης, είναι εμφανές ότι ο Σαμαράς θέλει να θολώσει τα νερά. Μιλάει για παράδειγμα για αβάσιμους ισχυρισμούς των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά δεν γράφει πουθενά τη διαδικασία που εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών έπρεπε να ακολουθηθεί. Και ποια είναι αυτή; Πολύ απλά ότι η Δικαιοσύνη από τη στιγμή που κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν τα ονόματα πολιτικών, δεν μπορούσε να προχωρήσει την έρευνα παρά μόνο να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή η οποία, όπως ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα, αναλαμβάνει την προανάκριση.

Ο Σαμαράς δηλαδή, προσπαθεί να πει σε αναγνώστες που πολύ λογικά αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Βουλής ότι η κυβέρνηση τον εμπλέκει σε μια υπόθεση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, ενώ καλά γνωρίζει ότι από τη στιγμή που κάποιοι (ας υποθέσουμε πως είναι και αναξιόπιστοι όπως λέει) τον αναφέρουν ως εμπλεκόμενο δεν γίνεται παρά να εξετάσει τις καταγγελίες η Βουλή. Και βεβαίως να καταλήξει στο κατά πόσο θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί να δικαστούν. 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ