Αξιωματούχος ΕΕ για Ελλάδα: "Σαφώς και θα υπάρξει κάποιας μορφής δανειακή σύμβαση"

Κατηγορηματικά αποκλείει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των συσχετίσεων εν όψει των Eurogroup της…

kom 0

Κατηγορηματικά αποκλείει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των συσχετίσεων εν όψει των Eurogroup της Πέμπτης. Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων για το τι θα συμβεί, από τον Ιανουάριο και μετά, όμως θεωρεί απολύτως βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν μιας κάποιας μορφής σύμβαση (contractual relationship). Με λίγα λόγια η μεταμνημόνιο εποχή σαφώς και θα περιλαμβάνει μνημόνιο, το οποίο απλά θα ονομάζεται …διαφορετικά.

Είπε επίσης ότι όλα αυτά αποτελούν την ισχύουσα άποψη μεταξύ των περισσότερων υπουργών του Eurogroup. Όσον αφορά τη συμμετοχή του IMF ερωτηθείς σχετικά, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα συνεχίσει να «τρέχει» κανονικά, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. που επιθυμούν διακαώς τη συμμετοχή του, παρομοίως και οι κανόνες του ESM σπάνια προβλέπουν εξαίρεση στη συμμετοχή του. Ωστόσο, συνεχίζει, έχω υπόψη μου το τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση. 

Στην ερώτηση σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ είπε πως αν υπάρξει η ανάγκη θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία πολιτική συμφωνία ώστε αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, δηλαδή να αποτελέσουν τμήμα της χρηματοδότησης του προληπτικού προγράμματος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι έτσι κι αλλιώς τα προγράμματα του esm/efsf είναι προληπτικά από τη φύση τους κι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η σύμβαση για την Ελλάδα θα είναι δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη νομική μορφή που προβλέπεται στο καταστατικό του ESM και θα έχει τη δυνατότητα εκταμίευσης χρημάτων.

Σε σχέση με τον έλεγχο της τρόικας επανέλαβε ότι η τρόικα περιμένει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: ακόμα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες.
Η Ελλάδα, η Κύπρος, η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση, θα είναι τα θέματα του Eurogroup της Πέμπτης.

Πηγή: Real.gr

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV