Newsroom

Newsroom

Ποιος μαγειρεύει σαν τον Toulouse-Lautrec;

Toulouse-Lautrec

toyloyz lotrek

Κανένας καλλιτέχνης δεν αποτύπωσε πιο πειστικά την μποέμ ατμόσφαιρα και τον υπόκοσμο του Παρισιού του 19ου αιώνα, όσο ο Toulouse-Lautrec (1864-1901). Οι πίνακες του με τα καμπαρέ, τα νυχτερινά κέντρα, τα πορνεία και τις γοητευτικές ανθρώπινες φιγούρες φωτογράφισαν το πνεύμα της ζωής στον ιστορικό λόφο της Μονμάρτης. Ο Toulouse-Lautrec ήταν ένα ελεύθερο, αριστοκρατικό πνεύμα που αγαπούσε το ποτό και τις γυναίκες με τα φανταχτερά φορέματα και εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έγινε ο πιο αξιόπιστος χρονογράφος της belle époque.

Εκτός όμως από λαμπρός καλλιτέχνης, ο Toulouse-Lautrec ήταν και ένας εξαιρετικός και εφευρετικός μάγειρας. Οι συνταγές του ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές δεκαετίες μετά το θάνατό του και μας παρέχουν πολλές γνώσεις σχετικά με τη ζωή, την πολιτιστική ταυτότητα και την εποχή που έζησε ο σπουδαίος ζωγράφος. 

Ο Toulouse-Lautrec έσπασε και τα δύο του πόδια ως έφηβος και έζησε με αναπηρία σε ολόκληρη τη ζωή του. Η εξάρτηση του από το αλκοόλ και οι επιπλοκές στην υγεία του τον οδήγησαν στον θάνατο σε ηλικία μόλις 36 ετών. Παρ’ όλο που τα γεγονότα αυτά διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την παράξενη ιδιοσυγκρασία του, υπήρξε πάντοτε μεγάλος καλοφαγάς και σκαρφιζόταν σπάνιες συνταγές στην κουζίνα του, διοργανώνοντας αυτοσχέδια γλέντια για τους κοντινούς του φίλους. 

Ένα πορτρέτο του την ώρα που μαγειρεύει: 

 

Οι συνταγές του που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο  “The Art of Cuisine” προσφέρουν συμβουλές για ψήσιμο αρνιού, παρασκευή κομπόστας, ψημένο καγκουρό, “μαγιονέζα” σοκολάτας, λουκουμάδες αρωματισμένους με ρούμι αλλά και Cocktails της εποχής με βάση το αψέντι. Δεν είναι όμως όλες οι συνταγές του τόσο ασυνήθιστες. Πολλές από αυτές, αντανακλούν τις γαστρονομικές παραδόσεις της Νότιας Γαλλίας, του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εξάλλου, ο 19ος αιώνας ήταν η χρυσή εποχή της γαλλικής γαστρονομίας. Οι παριζιάνοι καλλιτέχνες επικέντρωναν συχνά τις δραστηριότητες τους γύρω από το φαγητό και το ποτό. Από τα γεύματα τους σε εστιατόρια, τα διασκεδαστικά πικ νικ στην ύπαιθρο, τα μπαρ και τα καμπαρέ που σύχναζαν και διασκέδαζαν τη μοναξιά και τα πάθη τους. 

Ο Toulouse-Lautrec είχε μία τρομερά εφευρετική στάση απέναντι στη μαγειρική, η οποία θεωρείται προέκταση του μποέμ τρόπου ζωής του, του ταλέντου του, και της ανατρεπτικότητας του απέναντι στις συμβάσεις. Εξάλλου κατά πολλούς, η ζωγραφική και η μαγειρική εμπεριέχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ανάμειξη συστατικών και χρωμάτων, φαντασία, έμπνευση και στυλ. Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός; 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ