Newsroom

Newsroom

Με τα μάτια μιλούν οι σκύλοι

 Ιάπωνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Κιότο ανακάλυψαν ότι ένα βλέμμα αρκεί και στην…

matia

 Ιάπωνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Κιότο ανακάλυψαν ότι ένα βλέμμα αρκεί και στην περίπτωση των… κυνοειδών – στα οποία συγκαταλέγονται οι σκύλοι, οι λύκοι, τα τσακάλια και οι αλεπούδες για να επικοινωνήσουν .

Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι τα ζώα με το πιο έντονο βλέμμα έτειναν να ζουν και να κυνηγούν σε αγέλες, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση των λύκων. Η κρυφή αυτή μορφή επικοινωνίας, κατά τους ειδικούς, βοηθάει τα ζώα να κυνηγούν ομαδικά και να στοχεύουν μεγάλα θηράματα. Τα είδη πάλι που είχαν καμουφλαρισμένα με τρίχωμα μάτια έτειναν να ζουν πιο μοναχικά ή σε ζευγάρια, γεγονός που υποδείκνυε ότι η επικοινωνία μέσω του βλέμματος δεν ήταν πρωτεύουσας σημασίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ σχεδόν όλα τα ζώα κοιτάζονταν μεταξύ τους πάνω-κάτω τις ίδιες φορές, το βλέμμα των λύκων είχε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συγκριτικά με εκείνο των αλεπούδων ή των σκύλων της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Συγκρίνοντας κάποια είδη λύκων, οι Ιάπωνες είδαν ότι το χρώμα της ίριδας δεν έφερε μεγάλη απόκλιση από είδος σε είδος. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η αντίθεση της ίριδας με την κόρη των ματιών ίσως αναπτύχθηκε με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η επικοινωνία μέσω του βλέμματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για τα κυνοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των σκύλων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι τείνουν να έχουν άμεση οπτική επαφή με τον άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να δείχνει την προσπάθεια «συντονισμού» τους με εκείνον.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…