Επτά εντάλματα σύλληψης και 25 διώξεις – Ποιους αφορούν

Σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε μιλώντας στο Hot Doc…

Σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Κατερίνα Κατή

Όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί η δίωξη συνολικά 25 προσώπων, πρώην στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματιών, έχουν ήδη γίνει δεσμεύσεις ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, τα οποία αφορούν τους:

– Δημήτρη Κοντομηνά, επιχειρηματία που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο
– Άγγελο Φιλιππίδη, πρώην επικεφαλής του ΤΤ, που βρίσκεται στο εξωτερικό
– Μάριο Βαρότση, πρώην επικεφαλής του ΤΤ, που έχει συλληφθεί
– Κυριάκο Γριβέα, επιχειρηματία, και τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα, που φέρονται να βρίσκονται στο Λονδίνο
– Δύο ακόμα στελέχη του ΤΤ, όχι όμως και τον Κλέωνα Παπαδόπουλο, για τον οποίο δεν υπάρχει ένταλμα.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης, κάνοντας το… γύρο τον καναλιών το πρωί, υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς ότι θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και έχει το ΟΚ από αυτούς, ισχυρισμός τον οποίο, σε επίσημο ερώτημα της Κατερίνας Κατή, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου διέψευσε.

Τους κατηγορούμενους βαρύνουν σοβαρές κατηγορίες, που αν φτάσουν τελικά στα δικαστήρια και επιβεβαιωθούν επισείουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, με τις σοβαρότερες κατηγορίες να τις αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Κοντομηνάς, για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς η ζημιά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τα δάνεια που έλαβε ο γνωστός επιχειρηματίας χωρίς καμία εγγύηση φτάνει τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες αναλυτικά

1) απάτη κατά του δημοσίου υπό τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου (αδίκημα που μπορεί να φέρει ακόμα και ισόβια) 

2) απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση

3) άμεση συνέργεια στην απιστία

4) ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα και

5) άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Κατερίνα Κατή, στο δάνειο που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υπήρχε ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία το ΤΤ δεν είχε δικαίωμα να ελέγξει για ποιο σκοπό αξιοποιήθηκαν τα χρήματα και αν επενδύθηκαν στο σκοπό που είχε δηλώσει ο δανειολήπτης!

Βάσει των πορισμάτων των αρμόδιων αρχών, τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις και φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011. Συνολικά εκτιμώνται ότι η αξία τους αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ.

Δύο σχετικά πορίσματα είχε στα χέρια της η Εισαγγελεας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου που οδήγησε στην επιτάχυνση της έρευνας.

Το πρώτο από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και την Αρχή καταπολέμησης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρείς ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 47χρονο Χαράλαμπο Γιαγκούδη, πρώην στέλεχος του ΤΤ, τον 48χρονο Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ, τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και τη Φωτεινή Κρέστα η οποία ήταν υπεύθυνη δανείων στις χορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα για κακουργηματικές πράξεις.